Dnevne novosti

EU: BiH treba ubrzati pripremu za izgradnju mostova na Savi s Hrvatskom

04.08.2015 07:15 MOSTAR, 3. kolovoza 2015. (Hina), Izaslanstvo Europske unije i ureda posebnog predstavnika u BiH pozvalo je u ponedjeljak vlasti u toj zemlji da prije summita zemalja jugoistočne Europe koji se treba održati u Beču potkraj kolovoza ispune preostale uvjete kako bi ta zemlja mogla aplicirati za dio od 100 milijuna eura koji su ove godine na raspolaganju za prekogranične projekte izgradnje dvaju mostova prema Hrvatskoj, u Gradišci i Svilaju.

U priopćenju izaslanstva EU-a u BiH pozdravlja se prihvaćanje Okvirne prometne politike BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, no da bi sredstva EU-a bila dostupna BiH potrebno je da vlasti izrade investicijske planove za najvažnije projekte. Po tim navodima investicijski odbor u zemlji treba pripremiti te planove do 27. kolovoza kada će se održati summit zemalja zapadnog Balkana u Beču.

Hitni projektni prioriteti u 2015. za BiH su vezani uz izgradnju prekograničnih mostova prema Republici Hrvatskoj u Svilaju i Gradišci, uključujući granične prijelaze i prilazne ceste. Za sljedećih pet godina vlasti BiH za sredstva su kandidirale izgradnju autoputa i željezničkog pravca duž Koridora Vc i autoceste od Gradiške do Banja Luke i njezino povezivanje s Koridorom Vc južno od Zenice. Vlasti BiH zainteresirane su i za obnovu luka Šamac i Brčko na rijeci Savi te proširenje Međunarodne zračne luke Sarajevo.