Dnevne novosti

Zaduženje i jamstvo za spas Brodarskog instituta

31.07.2015 07:37 ZAGREB, 30. srpnja 2015. Hina, Vlada je u četvrtak dala suglasnost Brodarskom institutu za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i dala državno jamstvo za taj kredit, koji bi trebao omogućiti opstanak i nastavak rada Instituta.

Iznos kredita je 2,54 milijuna eura, na rok otplate od sedam godina, a jamstvo na 80 posto iznosa kredita odnosno 2,03 milijuna eura. Prva rata dospijeva 31. siječnja 2018. godine. Kredit će se koristiti za financijsku konsolidaciju i restrukturiranje Instituta. Ministar financija Boris Lalovac podsjeća da je Brodarski institut 2. srpnja ove godine proglašen pravnom osobom od strateškog i posebnog interesa. "To je znanstveno-istraživačka organizacija koja se nalazi u vrlo velikim problemima i da Vlada nije reagirala vjerojatno bi završila u stečaju", rekao je Lalovac. Vlada je, dodaje, prepoznala stratešku važnost te dugo godina zanemarivane kompanije, koja se, kako je rekao, mora spašavati putem kredita i jamstva.

Radnici Brodarskog instituta, njih otprilike 140, već četiri mjeseca nisu dobili plaće, objavili su nedavno mediji. U posljednjih godinu dana sa Instituta otišlo je oko 25 inženjera, pa je plan nove Uprave da se odmah krene u zapošljavanje novih stručnjaka kako bi se nadoknadio manjak te mogla nastaviti i povećati proizvodnja. Institut je početkom srpnja imao ugovorenih poslova u vrijednosti oko 15 milijuna kuna, a novac od kredita potreban mu je da bi se spriječilo raskidanje tih ugovora jer, osim što ostaju bez inženjera, nemaju novac ni za nabavu materijala kako bi završili ugovorene poslove.