Dnevne novosti

Sa zatvorenog dijela sjednice Vlade

31.07.2015 07:50 ZAGREB, 30. srpnja 2015. (Hina), Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada RH prihvatila je Godišnji obračun strateških robnih zaliha za 2014. godinu te je utvrđeno Izvješće o upravljanju za 2014. godinu, priopćila je vladina Služba za odnose s javnošću. 
Također, donesena je odluka o knjiženju otpisa roba, te rashodovanju osnovnih sredstava i sitnog inventara Ministarstva gospodarstva – Ravnateljstva za robne zalihe po godišnjem popisu na dan 31. prosinca 2014.. S obzirom da su ove točke dnevnog reda klasificirane oznakom „vrlo tajno“ u priopćenju se navodi kako nisu mogućnosti objaviti detalje, sukladno članku 9. stavku 4. i članku 11. stavku 2. Zakona o strateškim robnim zalihama. Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti za zaduženje. Na temelju članaka 5. i 8. Zakona o tajnosti podataka ta točka označena je stupnjem tajnosti „povjerljivo“ pa je stoga ni nju nije moguće objavit. Zastupnici RH pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskih rješenja sporova te su Uredu zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava odobrena sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Hrvatske za 2015. za postizanje prijateljskih rješenja sporova. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga vladin ured nije u mogućnosti objaviti ove točke u cijelosti. Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2015. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

Što se tiče kadrovskih pitanja, Tanja Djaković imenovana je na dužnost pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i sporta, koja upravlja radom Uprave za standard, strategije i posebne programe. Istodobno, Staša Skenžić razriješen je te dužnosti te je imenovan pomoćnikom ministra koji će upravljati Upravom za odgoj i obrazovanje. Pomoćnikom ministra turizma koji će upravljati radom Uprave za upravljanje kvalitetom, međunarodnu suradnju i EU imenovan je Ivan Glušac. Novom pomoćnicom ministra rada i mirovinskoga sustava, koja će upravljati radom Uprave za upravljanje operativnim programima Europske unije, imenovana je Nataša Lacković, a Viktorija Rončević razriješena je te dužnosti. Zamjenicom ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom imenovana je Jelena Mišić. Razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan te je Marijan Cesarik imenovan novim članom. Novom predsjednicom Sanacijskog vijeća Opće bolnice Bjelovar imenovana je Jasminka Hlupić, a Dragan Korolija-Marinić razriješen je te dužnosti. Razriješena je Sabina Glasovac, članica Upravnog vijeća Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ te je Staša Skenžić imenovan novim članom, kao predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Istodobno, Staša Skenžić razriješen je dužnosti člana Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te je Vera Šutalo imenovana članicom, kao predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Na osobni zahtjev, razriješen je Željko Andrijanić, član Odbora za javni nadzor revizije. Anka Gospodinović imenovana je novom članicom Odbora. Dosadašnji članovi Vijeća za djecu Sabina Glasovac i Vinko Filipović razriješeni su te su, kao predstavnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja i Agencije za odgoj i obrazovanje, Zdenka Čukelj i Jadranka Žarković-Pečenković imenovane članicama, a Sanja Predavec zamjenicom člana Vijeća za djecu.