Dnevne novosti

Vlada sutra pokreće postupak izlaska iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

30.07.2015 07:40 ZAGREB, 29. srpnja 2015. (Hina), Vlada bi sutra na sjednici trebala donijeti odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. 
Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor. Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasovao je 141 zastupnik. Prema saborskoj odluci, Vladu se obvezuje "na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010."

Po Prijedlogu odluke Vlade, koja je na dnevnom redu sjednice, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužuje se da u ime Vlade RH uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma. Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, ocijenila je Vlada nakon što je izbio skandal zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.