Dnevne novosti

Oštećenici RBA zadruga: Pismo predsjednice doprinosi rješavanju problema

29.07.2015 07:35 ZAGREB, 28. srpnja 2015. (Hina), Predstavnici oštećenika austrijskih RBA zadruga ocijenili su u utorak da je pismo predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o kreditima austrijskih zadruga veliki pomak u rješavanju tog problema. 
"To je veliki vjetar u leđa u rješavanju ovog problema", rekao je predstavnik skupine oštećenika Raiffeisen zadruga govoreći o pismu u kojem je predsjednica od glavnoga državnog odvjetnika te ministara unutarnjih poslova i pravosuđa zatražila da "poduzmu odgovarajuće mjere iz svog djelokruga kako bi se zaštitili hrvatski državljani od posljedica mogućih protupravnih aktivnosti". "Sada je svima jasno da je nemoguće više zataškavati taj slučaj, kao što je to radio bivši predsjednik Ivo Josipović", rekao je Koljaja na konferenciji za novinare koju je u Hrvatskome saboru održao Damir Kajin iz Istarskih demokrata. Istaknuo je da je kreditima RBA zadruga pogođeno 20 tisuća obitelji, od Belog Manastira i Vukovara do Jadrana, da su one "poharale" Međimursku županiju, a na otoku Rabu pod ovrhama je više od 650 vrijednih nekretnina. "Dovedeni smo do dužničkog ropstva", ocijenio je Koljaja pitajući se kako drugačije nazvati situaciju u kojoj netko uzme kredit od 100 tisuća eura, za što mu se uzme kuća vrijedna 500 tisuća eura pa se proda za 80 tisuća. "Nakon toga ostane dug od 20 tisuća na koji idu kamate pa se stvara novi dug i ulazi u začarani krug", rekao je Koljaja i zaključio kako se "nitko ne može otrgnuti od tog kredita".

Klijent RBA zadruga Ivica Marjanović odgovornima smatra hrvatske ustanove, ponajprije Hrvatsku narodnu banku (HNB). "HNB uporno pere ruke do ovog slučaja, a kao regulator prvi je trebao kontrolirati zakonitost i porijeklo kredita", ustvrdio je. Građani su se, po njegovim riječima, okrenuli austrijskim zadrugama jer je od njih bilo lakše dobiti kredit, nije ih zanimala kreditna sposobnost, nisu rađeni elaborati o procjeni vrijednosti nekretnina, a često su davani veći krediti od traženih. Marjanović je ustvrdio i da su austrijske zadruge "na jednostran i nezakonit način 'pumpale' kamatu svaka tri mjeseca, što u konačnici i dovodi do toga da se kredit podignut na 10 do 12 godina, uz istu ratu, može otplatiti tek za 20-ak godina". "Ovdje se govori o hobotničkoj, kriminalnoj organizaciji koja je osmislila akciju do detalja od samog početka", istaknuo je Marjanović i prozvao vladajući SDP što u Saboru šuti o slučaju RBA zadruga. "Simptomatično je da cijeli SDP šuti. Pitamo se je li to stranačka disciplina ili nešto drugo", rekao je Marjanović. Damir Kajin upozorio je kako je riječ o ozbiljnom problemu, većem od onoga koji imaju građani zaduženi u švicarskim francima. Gotovo 75 posto dužnika ne može uredno servisirati obveze, rekao je zastupnik Kajin, koji drži da takav kreditni odnos ima samo jedan cilj - da se kreditor domogne nekretnina oštećenika. "Ako je nenaplativost RBA kredita pet puta veća od drugih kredita, onda čitav postupak treba preispitati poput ovoga sa sporazumom o arbitraži sa Slovenijom", zaključio je Kajin.