Dnevne novosti

Medicinske sestre najavile ustavnu tužbu zbog diskriminacije sestara sa SSS

28.07.2015 07:35 ZAGREB, 27. srpnja 2015. (Hina), Inicijativa medicinskih sestara-medicinskih tehničara najavila je u ponedjeljak podnošenje ustavne tužbe radi zaštite dostojanstva i radne osobnosti medicinskih sestara i tehničara sa srednjom stručnom spremom koje se, ističu u Inicijativi, diskriminira pri dobivanju potvrda za rad u inozemstvu. 
Zahtjev Ustavnom sudu bit će podnesen u četvrtak, 30. srpnja, a Inicijativa u obrazloženju navode da se sestrama s četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem ne priznaju stečena prava koja su dobile prilikom pristupnih pregovora s Europskom unijom. Odgovornom smatraju Hrvatsku komoru medicinskih sestara, koju prozivaju da, uz prešutno odobravanje Ministarstva zdravlja, odbija izdati potvrde sestrama za samostalan rad u inozemstvu. "Dvadeset i sedam ministara EU prilikom pristupnih pregovora zaključilo je da su hrvatske sestre sa srednjom stručnom spremne za 'planiranje i provođenje zdravstvene njege'", rekla je Hini članica Inicijative Gordana Miškulin. No sestre koje odlaze raditi u Veliku Britaniju, Irsku i druge europske zemlje, ne mogu ostvariti to svoje pravo, već rade samo kao njegovateljice, a ovlasti im se sve više smanjuju. I to, ističe Miškulin, zbog potvrde za rad koju im izdaje Komora, a po kojoj sestre sa srednjom stručnom spremom nemaju ovlasti samostalno raditi.

Postavlja i pitanje kako 25.000 sestara sa srednjom stručnom spremom može samostalno raditi u Hrvatskoj, a ne može u inozemstvu. Dodaje i kako "svi šute o zakonu o sestrinstvu, koji nije usklađen s onim što je ispregovarano s EU i što je 27 ministara potpisalo - da su hrvatske sestre samostalne za provođenje zdravstvene njege". Znači li to da je 25.000 sestara u prekršaju, pita Miškulin te upozorava da se RH zbog ignoriranja preuzetih obaveze dovodi u opasnost da plati enormene penale koji mogu iznositi i do 80.000 eura dnevno, počevši s prvim danom pristupanja EU pa sve do rješavanja spora. "Ako je RH lagala u pretpristupnim pregovorima, tada se Europa sa pravom može pitati tko radi u hrvatskim bolnicama, koje su to medicinske sestre koje je 27 ministara EU priznalo, a vlastito ministarstvo ne priznaje", zaključuju u Inicijativi.