Dnevne novosti

Sanaderu ukinuta presuda - HDZ i SDP o odluci Ustavnog suda

28.07.2015 07:30 ZAGREB, 27. srpnja 2015. (Hina), Odluku Ustavnog suda o ukidanju presude Sanaderu za Hypo i INA-MOL komentirala je u ime SDP-a saborska zastupnica stranke Ingrid Antičević Marinović kazavši kako je očito da u tom slučaju Ustavni sud smatra da nisu ispoštovana sva jamstva i prava koja mora imati okrivljenik u kaznenom postupku, no, kao što i sam Ustavni sud naglašava u svojoj odluci, da ne bi bilo zabune, samo kazneni sud može odlučiti o nečijoj krivnji za počinjenje kaznenih djela. 
Antičević Marinović je podsjetila da je čitav svoj profesionalni i politički radni angažman usmjerila u borbi za postizanje najviših standarda zaštite ljudskih prava pa i onda kad se radi o okrivljenicima. "Zato bih silno voljela da iste, tako visoke standarde, Ustavni sud primjenuje u svim slučajevima", napomenula je. Kratki komentar u ime HDZ-a dao je Hini u telefonskom razgovoru glasnogovornik stranke Ivan Jabuka. "Kao što je HDZ uvažavao dosadašnje sudske presude, tako uvažavamo i ovu. HDZ će se oštro boriti protiv korupcije i kriminala u društvu i prema tim pojavama imati nultu toleranciju, kratki je komentar iz HDZ-a na današnju odluku Ustavnog suda o ukidanju pravomoćne presude kojom je Ivo Sanader osuđen na zatvorsku kaznu od osam i pol godina kazao je.

Ustavni sud ukinuo je prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Odluka najvišeg sudskog tijela donesena je po ustavnoj tužbi Sanaderovih odvjetnika koju su podnijeli nakon što je Vrhovni sud u lipnju prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, dok je desetogodišnju zatvorsku kaznu umanjio na 8,5 godina. U priopćenju koje je u ponedjeljak poslijepodne objavio na svojoj internetskoj stranici Ustavni je sud naveo da se u njihovoj odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koja je pravomoćno osuđen, jer "Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan". Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi. Samo su kazneni sudovi nadležni presuđivati o krivnji podnositelja za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučajevima Hypo i INA-MOL, pri čemu su dužni poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u ovoj odluci", stoji u priopćenju Ustavnog suda.