Dnevne novosti

Njemački dužnosnik upozorava Grčku: bez reformi nema novaca

23.07.2015 07:10 BERLIN, 22. srpnja 2015.(Hina/Reuters), Predsjednik odbora njemačkog parlamenta za Europu Gunther Krichbaum, iz redova stranke CDU kancelarke Angele Merkel, upozorio je u srijedu grčku vladu da ne odustaje od reformi na koje se obvezala. 
Grčki premijer Aleksis Cipras pokušao je ujediniti svoju stranku Sirizu prije glasovanja parlamenta u srijedu o drugom paketu reformi koje zahtjevaju međunarodni vjerovnici kako bi otvorili pregovore o novom programu pomoći. Taj paket reformi sadrži nova pravila Europske unije za sanaciju banaka, ali ne uključuje mirovinske reforme koje bi trebale onemogućiti prijevremeno umirovljenje ili povećanje poreza za poljoprivrednike.

Njima će se baviti idućih tjedana. "Pažljivo pratimo ne samo hoće li Atena usvojiti reforme, nego i hoće li ih provesti", rekao je Krichbaum za Bild. "Grčka mora ispuniti uvjete jer u suprotnom nema priljeva novca." Njemački liberal u Europskom parlamentu Alexander Lambsdorf rekao je za Bild da "ne može biti programa pomoći ako grčka vlada ne ispuni svoje obveze". "U tom slučaju EU će morati odmah otkazati pregovore", istaknuo je. Predstavnici međunarodnih vjerovnika - Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke - trebali bi doputovati u petak u Atenu na sastanke s vladom, najavio je zamjenik grčkog ministra financija Dimitris Mardas.