Dnevne novosti

Grad Osijek i županija surađuju na projektima od zajedničkog interesa

22.07.2015 07:15 OSIJEK, 21. srpnja 2015.Hina, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija dogovorili su se o suradnji na nekoliko važnih projekata, među kojima su izgradnja regionalnog Centra za autizam u Osijeku i regionalnog odlagališta za gospodarenje otpadom, izvijestili su danas u Osijeku gradonačelnik Ivan Vrkić i župan Vladimir Šišljagić. 
Nakon sastanka Šišljagić je novinarima izjavio kako su se dogovorili da će se prostor za Centar za autizam osigurati adaptacijom osječke Škole za osposobljavanje i obrazovanje "Vinko Bek", u što su se spremna uključiti i mjerodavna ministarstva jer, kako drži, grad i županija ne mogu sami platiti sve troškove adaptacije i opremanja prostora. Dodao je kako se izrađuje projektna dokumentacija i troškovnik te da bi krajem kolovoza trebala biti poznata financijska konstrukcija za adaptaciju i opremanje.

Vrkić je rekao da su nakon nekoliko razgovora sa strukom i roditeljima zaključili da je ta zgrada najbolje rješenje za Centar za autizam te kako vjeruje da, uz najavljenu potporu Vlade, ne bi smjelo biti zapreka u realizaciji tog projekta. Šišljagić je rekao kako je izgradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju te za rubne dijelove ostalih slavonskih županija predviđena na Orlovnjaku, u blizini Osijeka, a budući da je to mjesto na području obližnje općine Antunovca, u suradnji s gradom Osijekom, izgradit će se pristupne ceste. Istaknuo je kako će se s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisati sporazum o izradi projektne dokumentacije, a izgradnja tog centra financirat će se iz EU fondova te dijelom iz državnih fondova.

Vrkić je rekao kako grad ima obvezu što prije zatvoriti odlagalište otpada Veliku lončaricu kako bi se izgradnjom novoga trajno riješio problem odlaganja otpada, a time i prigovori građana koji žive u blizini starog odlagališta. Budući da se zgrada u kojoj je osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) još vodi kao društveno vlasništvo, Vrkić je izvijestio kako je zajednički interes grada i županije, kao suvlasnika tog kazališta da se ono uknjiži kao vlasnik zgrade kako bi moglo prijaviti za europske fondove i dobiti novac za obnovu zgrade. Šišljagić je rekao kako zgrada HNK, kao spomenik kulture, zaslužujue temeljitu obnovu, koja je više puta odgađana zbog nedostatka novca, a sada je prilika da se to učini preko europskih fondova za obnovu spomenika kulture.