Dnevne novosti

Građani poslali gotovo 12 tisuća zahtjeva za obnovu obiteljskih kuća

22.07.2015 07:30 IVANEC, 21. srpnja 2015.(Hina), U manje od dva i pol mjeseca Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti zaprimio je 11.851 zahtjev za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović naglašava kako je Vlada kroz projekt energetske obnove Hrvatske stvorila 11 tisuća novih radnih mjesta. 
"Ova Vlada i Ministarstvo pokrenuli su energetsku obnovu Hrvatske. Sufinanciranjem obnove obiteljskih kuća za koje smo ove godine zaprimili gotovo 12.000 zahtjeva, višestambenih zgrada, kao i objekata poslovnog sektora, ostvarujemo naše glavne ciljeve. Čuvamo okoliš, smanjujemo potrošnju energije što znači i manje troškove režija, a istovremeno snažno potičemo gospodarstvo. To su poslovi za domaće građevinske tvrtke i obrtnike angažirane na obnovama fasada, postavljanju stolarije ili solara, kao i za proizvođače opreme. Time stvaramo preduvjete za nova zelena radna mjesta kojih smo već u ovom mandatu stvorili 11 tisuća", rekao je Zmajlović u Ivancu, a priopćeno iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Zmajlović je u Ivancu posjetio tvornicu obuće Ivančica u kojoj se uz bespovratne državne poticaje provodi projekt povećanja energetske učinkovitosti te obitelj Šincek kojoj je uručio odluku o sufinanciranju energetske obnove kuće. Do sada je već odobreno sufinanciranje obnove za 2.498 kuća što je više nego cijele prošle godine, a ukupna vrijednost radova je oko 185 milijuna kuna, od čega udio sufinanciranja Fonda iznosi oko 123 milijuna kuna. Prosječno sufinanciranje po kući iznosi oko 50 tisuća kuna dok je lani iznosilo 26 tisuća kuna, a povećanje je rezultat činjenice da se ove godine može prijaviti više mjera, kao i da je većina zahtjeva pristigla od građana sa područja posebne državne skrbi, kojima je to i najpotrebnije, te stoga sufinanciranje iznosi 80 posto, navodi Ministarstvo.

Kuća obitelji Šincek u Ivancu jedna je od njih 2498 za koje su već odobreni bespovratni državni poticaji za obnovu, a od Fonda će dobiti 30 tisuća kuna bespovratnih sredstava za zamjenu fasade, odnosno 40 posto iznosa. "Rezultati javnog poziva pokazuju da smo pogodili kada smo pojednostavili proceduru i građanima maksimalno olakšali dobivanje poticaja. Želimo svim našim građanima omogućiti da žive kvalitetnije i plaćaju manje i zato ćemo s ovim programima nastaviti i u narednim godinama", istaknuo je Zmajlović.

Tvornica obuće Ivančica d.d. primjer je kako mjerama energetske učinkovitosti unaprijediti proizvodnju, ističe Ministarstvo navodeći da je ukupna vrijednost investicije 2,4 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i prirode sufinancira je sa 900 tisuća kuna. Projekt obuhvaća zamjenu stolarije na centralnom pogonu, rekonstrukciju krovišta, uvođenje štedljive LED rasvjete i postavljanje solara, a godišnja bi se na energiji trebalo uštedjeti 36,5 posto, odnosno 235 tisuća kuna. Ministar Zmajlović naglasio je da je samo u ovoj godini za sufinanciranje projekta poslovnog sektora osigurano 150 milijuna kuna bespovratnih poticaja i to za komercijalne zgrade, turizam, industriju.