Dnevne novosti

Ministarstvo branitelja sufinancira projekte pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom

15.07.2015 07:27 PETRINJA, 14. srpnja 2015. (Hina), Ministar branitelja Predrag Matić uručio je u utorak ugovore o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom predstavnicima 17 jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Riječ je o projektu Ministarstva branitelja kojim se od 2004. prilagođavaju objekti javne namjene osobama s invaliditetom, čime se doprinosi podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovoj većoj samostalnosti, priopćeno je iz Ministarstva. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora dosad iznosi 15,6 milijuna kuna za ukupno 79 jedinica lokalne i područne samouprave - 11 županija, 55 gradova i 13 općina, čime su obavljene 142 prilagodbe objekata.

Za ovu godinu Ministarstvo je iz državnog proračuna osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna, raspisana su dva javna poziva temeljem kojih je zaprimljeno 29 zahtjeva za prilagodbu 33 objekta, a radna skupina je predložila sufinanciranje 19 projekata. Pored građevinskih objekata javne namjene, u problem rješavanja pristupačnosti uključeni su i ostali sadržaji koje koriste osobe s invaliditetom, kao što su kupališta, gradski bazeni i kazališta, te opremanje semafora zvučnom signalizacijom, ugradnja taktilnih polja upozorenja, spuštanje rubnjaka i prilagodba nogostupa na ulicama i raskrižjima ulica, ugradnja dizala, prilagodba ulaznih prostora, sanitarnih čvorova, učionica i sl.