Dnevne novosti

Penava: za primjenu dvojezičnosti sve prema odluci Ustavnog suda

10.07.2015 07:48 VUKOVAR, 9. srpnja 2015.(Hina), Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) poručio je u četvrtak da će gradske vlasti sve ono što je Ustavni sud odredio da se mora učiniti glede primjene dvojezičnosti u Vukovaru odraditi u skladu s odlukom Ustavnog suda. 
"Prvi koraci su u tom smjeru napravljeni, konzultacije se rade i ne dvojim da će u zadanom roku biti sve izrealizirano", rekao je Penava na konferenciji za novinare održanoj u povodu prve godišnjice obnašanja gradonačelničke funkcije. Na pitanje novinara očekuje li da bi, sukladno prijedlozima izmjena dvaju zakona kojima se omogućuje raspuštanje gradskih vijeća koja lokalne statute odbiju uskladiti sa zakonskim pravima nacionalnih manjina, moglo doći i do raspuštanja vukovarskog Gradskog vijeća, Penava je kazao kako bi takav razvoj događaja bio moguć.

"Zagreb, koji je cijelu priču i zakuhao, neka radi kako misli da treba. Uvjeren sam da ćemo mi sve napraviti sukladno odluci Ustavnog suda", poručio je Ivan Penava. U Saboru je u četvrtak počela rasprava o prijedlozima izmjena dvaju zakona kojima bi se omogućilo raspuštanje predstavničkih tijela lokalne samouprave koja odbiju gradske i općinske statute uskladiti s pravima na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalnih manjina. Riječ je o izmjenama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Zakona o lokalnoj samoupravi, čime Vlada namjerava ispuniti odluku Ustavnog suda koji joj je, odlučujući o zahtjevu za raspisivanjem referenduma "o ćirilici", u kolovozu prošle godine naložio da u roku od godine dana predloži zakonske mehanizme koji će osigurati primjenu manjinskih prava na lokalnoj razini.

Govoreći o 365 dana provednih na mjestu gradonačelnika Vukovara, Penava je izrazio je zadovoljstvo s onim što je nova gradska vlast učinila u tom razdoblju. "Koliko god je situacija u državi teška, u Vukovaru je još teža. Ovdje se pored teške gospodarske slike isprepleće i teško socijalno stanje", ocijenio je dodajući kako je zadovoljan brojnim promjenama koje su učinjene u proteklih godinu dana. Podsjetio je kako je prvi zadatak nove gradske vlasti bio osiguravanje besplatnih udžbenika za sve vukovarske učenike, što je i učinjeno, a u što je utrošeno iz gradskog proračuna 1,2 milijun kuna.

Također se pohvalio značajnim ulaganjima u poticanje razvoja gospodarstva. Zahvaljujući institucionalnoj potpori poduzetnicima, u nekoliko tvrtki je na području gradu u proteklih godinu dana otvoreno oko 250 novih radnih mjesta, istaknuo je. "Kada smo došli na vlast obećali smo otvaranje novih 500 radnih mjesta. Vrlo blizu smo tome cilju", rekao je Penava. Gradonačelnik je podsjetio je i da je u gradu otvorena pučka kuhinja, a posebice je istaknuo provedene mjere iz programa eneregetske učinkovitosti u sklopu koje je do sada obnovljeno 56 od planiranih 97 objekata u gradu. "Ostvarili smo neposrednu komunikaciju s građanima tako da je kroz ured gradonačelnika i njegovih zamjenika u godinu dana prošlo oko 250 građana", naveo je Ivan Penava poručivši kako s pozicije gradonačelnika može reći kako je protekla godina za grad Vukovar bila vrlo uspješna.