Dnevne novosti

Merkel pozitivno o europskim perspektivama zapadnog Balkana

06.07.2015 07:00 BERLIN, 4. srpnja 2015. (Hina/dpa), Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u svojoj video poruci u subotu kako smatra da Albanija, Srbija i Bosna I Hercegovina imaju dobre prespektive da se pridruže Europskoj uniji.

"Unatoč svim poteškoćama koje trenutno imamo u tim zemljama, napredak je ipak postignut", kazala je Merkel uoči svog službenog posjeta regiji idućeg tjedna. Po njezinim riječima, samo kroz perspektive članstva u Europskoj uniji moguće je da rivalske zemlje riješe međusobne razlike. Srbija i Bosna i Hercegovina još uvijek gaje zaostala neprijateljstva nakon propasti bivše Jugoslavije 1990-ih godina, a bivše komunističke zemlje Albanija i Srbija imaju diplomatske razmirice oko izdvajanja iz Srbije bivše pokrajine Kosovo, s većinskim etničkim Albancima, koja je proglasila neovisnost.

Merkel bi trebala stići u srijedu u četvrtak u dvodnevni posjet regiji. Očekuje se da govoriti o dramatičnom porastu zahtjeva za azilom u Njemačkoj koji dolaze iz regije. Merkel je najavila kako će također govoriti o očajnom stanju Roma u regiji koji trpe znatan stupanj diskriminacije.