Dnevne novosti

Tjedan u Europskoj uniji

06.07.2015 07:00 BRUXELLES, 5. srpnja 2015. (Hina), Ishod grčkog referenduma, koji se održava u nedjelju, bit će sljedeći tjedan središnja tema u Europskoj uniji. 
Grci se u nedjelju na referendumu izjašnjavaju o zadnjoj ponudi vjerovnika, u kojoj se nastavak financijske pomoći uvjetuje prihvaćanjem reformskog programa. Riječ je o ponudi koja više nije na stolu. Ona je grčkim vlastima ponuđena u sklopu pregovora o nastavku prethodnog programa financijske pomoći, koji je okončan 30. lipnja i o eventualnom novom programu pomoći može se pregovarati samo od početka. Grčka vlada na čelu s premijerom Aleksisom Ciprasom tvrdi da će referendumsko "ne" bitno ojačati njihovu pregovoračku poziciju, dok sa strane EU-a tvrde da će "ne" dramatično pogoršati grčku poziciju, a prema nekim intepreracijama riječ je o ostanku ili izlasku iz eurozone i možda iz EU-a. Grci glasuju u ozračju velike napetosti, neizvjesnosti i zatvorenih banaka s nejasnim referendumskim pitanjem, koji je sazvan samo osam dana ranije.

Kakavgod ishod referenduma bio, sljedeći tjedan može se očekivati sazivanje hitnih sastanaka ministara financija euzone, MMF-a i Europske središnje banke, a nije nemoguć ni summit eurozone. Zasad jedini predviđeni sastanak na tu temu je rasprava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sljedeći utorak u Strasbourgu, na kojoj će sudjelovati predsjednici Komisije i Europskog vijeća Jean-Claude Juncker i Donald Tusk. Srpanjska plenarna sjednica Europskog parlamenta počinje u ponedjeljak, a na samom njezinu početku bit će obilježena 20. obljetnica genocida u Srebrenici, najvećem zločinu na europskom tlu od Drugog svjetskog rata, u kojem su srpske snage nakon zauzimanja toga grada u 11. i 12. srpnja ubile preko osam tisuća Bošnjaka. Zastupnici Jozo Radoš (ALDE, Hrvatska), Eduard Kukan (EPP, Slovačka), Tanja Fajon (S&D, Slovenija) i Igor Šoltes (Zeleni, Slovenija) podijelit će svim zastupnicima po jednu "Ružu Srebrenice" koje je ručno izradila udruga "Majke enklava Srebrenica i Žepa", kojim podsjećaju da se takav grozan zločin više nikada ne smije ponoviti.

Jedna od središnjih tema plenarne sjednice bit će i stajalište Europskog parlamenta o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom parnterstvu (TTIP), o kojem EU vodi pregovore sa Sjedinjenim Državama od 2103. godine. Rasprava i glasovanje o tom pitanju trebala se održati na prošloj sjednici u lipnju, ali je odgođena zbog neslaganja među zastupničkim klubovima u vezi s kontroverznim mehanizmom za rješavanje sporova između država i investitora, poznatom pod akronimom ISDS. Rasprava je predviđena u utorak, a glasovanje u srijedu. Glasuje se o rezoluciji, koja sadrži preporuke Europskog parlamenta Europskoj komisiji, koja u ime EU-a vodi pregovore sa Sjedinjenim Državama.