Dnevne novosti

Kreće projekt mobilnog praćenja kroničnih bolesnika

30.06.2015 07:20 ZAGREB, 29. lipnja 2015. (Hina), Stotinjak kroničnih bolesnika, starijih od 65 godina, s područja Zagreba bit će obuhvaćeno projektom praćenja zdravstvenog stanja putem mobilnih tehnologija, kojima se počinje koristiti šest timova primarne zdravstvene zaštite iz Doma zdravlja Zagreb Centar.

Timovi obiteljskih liječnika i patronažnih sestara putem posebnih aplikacija pratit će zdravstveno stanje Zagrepčana oboljelih od kronične opstruktivne bolesti pluća, srčanih bolesti i dijabetesa, rečeno je uoči početka operativne provedbe projekta Carewell (Multi-level integration for patients with complex needs) financiranog sredstvima EU iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (EU CIP). Prvi projekt korištenja mobilnih tehnologija u praćenju kroničnih bolesnika u Hrvatskoj predstavljen je u ponedjeljak u kompaniji Ericsson Nikola Tesla, koja je donirala opremu. Projekt će povećati informiranost pacijenata te smanjiti nepotrebna putovanja i posjete liječnicima, osigurati redovitije preglede, poboljšati dostupnosti i jednostavnost pristupa informacijama te poboljšati edukaciju pacijenta pa stoga, u konačnici, smanjiti i broj hospitalizacija. Očekuje se da Carewell smanji negativne trendove vezane uz kronične nezarazne bolesti, koje su u Hrvatskoj uzrok smrti u 89 posto slučajeva. Bržim reagiranjem smanjili bi se i troškovi liječenja kroničnih nezaraznih bolesti, na koje HZZO troši 60 posto svoga proračuna. Svaki će tim biti opremljen kompletom uređaja za praćenje vitalnih parametara (12 kanalni EKG, spirometar, tlakomjer te pulsni oksimetar) korištenjem bežičnih komunikacijskih tehnologija koje je, zajedno s digitalnim edukacijskim materijalima, donirala kompanija Ericsson Nikola Tesla. Atraktivan i suvremeni edukacijski materijal sadrži 3D animacije na temu dijabetesa, plućnih bolesti i bolesti krvožilnog sustava, a kreiran je na hrvatskom jeziku posebno za potrebe edukacije pacijenata te sadrži i informacije vezane uz pravilnu prehranu i tjelovježbu.

Na predstavljanju projekta bili su ministar zdravlja Siniša Varga i ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, koja je istaknula da će zahvaljujući ovakvim projektima biti povezani pacijenti, obiteljski liječnici i bolnice. "Patronažna sestra dolazi pacijentu u njegov dom i preko mobitela liječniku šalje podatke o njegovu zdravstvenu stanju. To omogućava da se brže reagira i spriječe komplikacije", rekla je Prenđa Trupec. Ovim projektom javno-zdravstveni sustav RH, među prvima u Europi, dobiva razvijenu i provjerenu uslugu praćenja kroničnih pacijenata te edukaciju zdravstvenih zaposlenika u domeni mobilnog zdravstva. Svi podaci prikupljeni za vrijeme trajanja projekta, bit će korišteni za utvrđivanje kvalitativnih i kvantitativnih učinaka nove usluge s ciljem povećanja efikasnosti pružanja zdravstvene skrbi te poboljšanja kvalitete života pacijenta. Projekt Carewell mobilnog praćenja kroničnih bolesnika potpisan je 1. veljače 2014. godine na rok od 36 mjeseci. Do sada je trajala priprema usluga - screening stanja i adaptacija tehnologije, a sljedećih 18 mjeseci predviđeno je za terenski rad tijekom kojega će patronažne sestre, korištenjem Ericsson Mobile Health rješenja, pratiti stanje kroničnih pacijenata, starijih od 65 godina. Uz kompaniju Ericsson Nikola Tesla, partneri na projektu u Hrvatskoj su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko društvo za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva.