Dnevne novosti

HURS ljut na Vladu jer ne spašava radna mjesta u tvrtkama stranih privatnika

12.06.2015 07:32 ZAGREB, 11. lipnja 2015. (Hina), Nakon što nije dobio odgovor na apel za spašavanjem radnih mjesta u Tvornici lakih metala (TLM) i Adria Čeliku, dviju tvrtki u vlasništvu stranih privatnih poduzetnika, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević u četvrtak je poručio Vladi da je "nekada bolji stečaj nego ne činiti ništa".

Matijašević je na konferenciji za novinare podsjetio da se sindikat 19. svibnja obratio Vladi i Ministarstvu gospodarstva, tražeći "razumijevanje, ako je moguće i pomoć države" u očuvanju radnih mjesta u TLM-u, koji je u vlasništvu ruskog industrijalca Igora Shamisa, i Adria Čeliku, u vlasništvu njemačkog poduzetnika Edgara Schumachera, ali se Vlada "oglušila na apele radnika TLM-a i Adria Čelika". Radnici Adria Čelika već šest mjeseci nisu dobili plaću, dok je TLM-ov prethodni vlasnik prodao poduzeće mimo zakona i procedure ne ispunivši prethodno svoje obveze iz kupoprodajnog ugovora koji je zaključio s državom, rečeno je na konferenciji.

Matijašević je kritizirao i novi Stečajni zakon, po kojem bi sve tvrtke koje nisu 120 dana isplatile plaće radnicima morale u stečaj. "Koji će sudovi provoditi takav zakon, jer Trgovački sud u Splitu još nije uzeo u razmatranje predmet kojem je bar dva puta istekao navedeni rok", kazao je. Predjsednik HURS-a optužio je Vladu, Ministarstvo gospodarstva, Centar za restrukturiranje i prodaju i Trgovački sud u Splitu da svojom pasivnošću žele uništiti ostatke industrije u Dalmaciji, poručivši da "štete učinjene nečinjenjem, nekada mogu biti veće od onih koje bi nastale u pretvorbi i privatizaciji".