Dnevne novosti

Saborska oporba: Ako vlada ne donese odluku, Imunološki će u stečaj

11.06.2015 07:25 ZAGREB, 10. lipnja 2015. (Hina), Skupina saborskih zastupnika iz gotovo svih oporbenih stranaka pozvala je u srijedu Vladu da donese odluku o Imunološkom zavodu jer, kažu, inače će Imunološki u stečaj, obzirom da bi u petak trebao biti donesen Zakon o stečaju po kojem u stečaj ide svaka tvrtka koja je u blokadi dulje od 120 dana. 
"Visia Croatica jedina je predala ponudu za Imunološki, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) je objavio da je ponuda valjana, pa nam nije jasno što Vlada radi", kazao je Branko Hrg (HSS) na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Upitao se je li možda riječ o unutarnjem sukobu na relaciji HNS-SDP ili se namjerno odugovlači s odlukom kako bi se Imunološki "nekome predao". S njime se slaže i Goran Marić (HDZ), koji podsjeća da, ako se do sutra ne donese odluka, po novom Zakonu o stečaju Imunološki ide u stečaj. "Vlada ne reagira, što može značiti da ima skrivene namjere da odluka bude u interesu pojedinca", kaže Marić.

Boro Grubišić (HDSSB) uvjeren je da bi odlaskom Imunološkog u privatne ruke entuzijazam dobrovoljnih darivatelja krvi opao. "Ako netko planira 'rasprđekati' Imunološki, što će o tome misliti naši dobrovoljni darivatelji i hoće li davati kriv za nekoga tko će se bogatiti na djelatnosti kojom se Imunološki zavod bavi", pita Grubišić. Imunitet Imunološkog zavoda, poručuje laburist Dragutin Lesar, oduzet je u trenutku usvajanja Strategije upravljanja državnom imovinom, u kojoj nije naveden kao strateška tvrtka za Hrvatsku. "To je resor ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a čega god se on dotaknuo završilo je u stečaju ili u stranim rukama. Iako je ovo javno-zdravstveni problem ministra zdravlja Siniše Varge, on nije ništa poduzeo", ustvrdio je Lesar. Uvjeren je kako je riječ o sukobu dva lobija, a kada Imunološki završi u stečaju vidjet će se, kaže, koji je od ta dva lobija bio jači. Agonija Imunološkog traje predugo, slaže se i reformistica Natalija Martinčević koja proziva Vladu jer je, tvrdi, u zadnji trenutak stopirala kvalitetno rješenje. "Vlada ne želi da narod postane suvlasnik jer ima neki drugi scenarij za neke druge igrače", rekao je Ivan Šimunović (HSP AS). Jakša Baloević (Novi val) kaže da ako Imunološki nestane, Hrvatska će morati uvoziti krvne pripravke po znatno višoj cijeni.