Dnevne novosti

Slovenski i hrvatski sindikati protiv restrikcija za Hrvate na slovenskom tržištu rada

10.06.2015 07:00 NOVO MESTO, 9. lipnja 2015. Hina, Dvije vodeće sindikalne organizacije u Sloveniji i Hrvatskoj zauzele su se u utorak za slobodno kretanje radnika u dvjema zemljama, članicama EU, nakon što je slovenska Vlada parlamentu poslala zakonski prijedlog kojim bi se hrvatski građani još tri godine tretirali kao tražitelji posla iz trećih država, nečlanica EU-a, što znači da bi morali dobiti radne dozvole, a članovi njihovih obitelji dozvole boravka. 
Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednik Slovenskog saveza slobodnih sindikata (ZSSS) Dušan Semolič i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel usprotivili su se takvom zakonskom prijedlogu slovenske Vlade. U EU vrijedi načelo slobodnog kretanja kapitala, pa isto pravilo treba važiti i za kretanje radnika, odnosno slobodno zapošljavanje u državama članicama, ustvrdili su Semolič i Novosel. Semolič je dodao da novo trogodišnje prijelazno razdoblje do potpunog otvaranja slovenskog tržišta rada za hrvatske građane nije opravdano, pa se ZSSS tome protivi, kao što je protestirao kad su za Sloveniju prilikom njenog ulaska u EU prijelazno razdoblje za tražitelje posla uvele Austrija, Njemačka i neke druge članice. To je ujedno i stajalište Europske konfederacije sindikata. Strahovi da bi Hrvati mogli oduzeti radna mjesta Slovencima su neopravdani i pretjerani jer hrvatski građani koji rade u Sloveniji čine samo dva promila ukupnog broja zaposlenih, a slobodno tržište rada jača europsku ekonomiju i njezinu konkurentnost, upozorio je slovenski sindikalni čelnik. Novosel je zahvalio Semoliču na potpori slovenskih sindikata, te ujedno pozvao hrvatsku vlast da osigura zapošljavanje hrvatskih građana u domovini, osobito mladih koji su zbog nezaposlenosti prisiljeni zaposlenje tražiti u inozemstvu. Pravo na rad je ustavno pravo, a ekonomska emigracija šteti razvojnim potencijalima Hrvatske i može ugroziti njezin ekonomski položaj, dodao je.

Prema zakonskom prijedlogu koji je slovenska Vlada nedavno uputila u parlament, prijelazno razdoblje s restrikcijama za zapošljavanje hrvatskih građana u Sloveniji produžit će se i nakon 1. srpnja i važiti još tri godine, što se obrazlaže podatkom da je stopa nezaposlenosti u Sloveniji u padu, ali je još uvijek velika, skoro 13 posto. Prema analizi stanja na tržištu rada koje je u utorak objavila jedna slovenska agencija za zapošljavanje, do kraja godine mogu se očekivati pozitivni trendovi dodatnog zapošljavanja i pada nezaposlenosti, osobito u trgovini, transportu i logistici. Studija agencije Manpower pokazala je da 14 posto poslodavaca očekuje da će potrebe za radnicima rasti, tri posto da će do kraja godine padati, dok većina smatra da će tržište rada ostati stabilno na sadašnjoj razini. Po pravilima EU-a, zemlje članice mogu privremeno ograničiti pristup svom tržištu rada građanima drugih članica ako ocijene da bi moglo doći do većih poremećaja na njihovu tržištu rada.