Dnevne novosti

Bauk: učinkovita javna uprava bez stranačkih prepucavanja

10.06.2015 07:30 ZAGREB, 9. lipnja 2015.(Hina)Ministar uprave Arsen Bauk poručio je u utorak da učinkovita javna uprava ne bi trebala biti prostor stranačkih i drugih prepucavanja koliko god to, iz određenih razloga, nije uvijek moguće. 
"Vlada je, želeći naglasiti važnost kvalitetnog i učinkovitog sustava javne uprave, predložila da Strategiju javne uprave za razdoblje od 2015. do 2020. donese Sabor, uvažavajući njezinu važnost, kao i činjenicu da nije ideološki obojena", kazao je Bauk predstavljajući strategiju na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Strategija od tri dijela

Strategija se sastoji od tri dijela: pružanje javnih usluga, jačanje ljudskih potencijala i racionalizacija javne uprave. "Pružanje javnih usluga i procesi koji se događaju u javnoj upravi je najvažniji dio, jer pokazuje da javna uprava postoji kako bi pružala usluge građanima i poslovnim subjektima, a procesi koji se odvijaju unutar sustava moraju biti racionalni, da se ne stvaraju neracionalne institucije koje opterećuju proračun i građane", pojasnio je Bauk. Za provedbu tog dijela potrebno je, kaže, 94 milijuna kuna, što će se realizirati iz proračuna lokalnih jedinica i EU fondova. Govoreći o ljudskim potencijalima, Bauk je podsjetio kako su mnoga istraživanja pokazala da Hrvatska ne odstupa od europskog prosjeka po ukupnom broju zaposlenih u javnoj upravi. "Sam broj nije ni prevelik niti premali, no kod strukture zaposlenih i njihovog rasporeda u određenim dijelovima javne uprave vide se razlike koje treba smanjivati", rekao je Bauk. Po podacima iz strategije, u državnim službama je 1. siječnja bilo zaposleno 56.220, a u javnim 151.158 osoba. Strategija, kaže Bauk, ukazuje i na potrebu preispitivanja i definiranja novog sustava plaća. "Dio koji govori o samom sustavu javne uprave najviše je politički i obuhvaća državnu upravu, pravne osobe s javnim ovlastima, lokalnu i regionalnu samoupravu, upravni sustav u RH, međusobne odnose tijela javne uprave i kapacitet za funkcioniranje u europskom upravnom prostoru", kazao je ministar uprave.

Bez odgovora o teritorijalnom ustroju Hrvatske

Predviđa se analiza teritorijalnog ustroja Hrvatske, ali se ne daje konačni politički odgovor o tome kako će on izgledati. "To je vjerojatno i najveća prednost, ali i najveća mana strategije", poručuje Bauk. Strategija bi se, podsjeća, trebala provoditi kroz mandate triju Vlada, a definirana su tri mehanizma praćenja njezine provedbe. "Prvi je da se praćenje izravno provodi u Uredu premijera, drugi je izvršno-politički dio, a treći parlamentarni dio koji se odnosi na podnošenje izvješća Saboru", pojasnio je Bauk uvjeren kako će to zajamčiti da strategija ne bude samo popis lijepih želja. Laburist Dragutin Lesar upozorava da su za provedbu strategije potrebni novac i operativno planiranje, koje je teško kvalitetno provoditi dok godišnje imamo četiri-pet promjena propisa. "Rak-rana nam je i informatička nekompatibilnost sustava među resorima", poručuje Lesar. Predsjednika Odbora Peđu Grbina raduje popis ciljeva kao i mjera za njihovo postizanje. "Radi se o jednoj od najkvalitetnijih strategija. Reforma javne uprave je permanentan proces koji se u ove tri i pol godine konstantno događao, a sustav e-građani je primjer revolucionarnog poimanja javne uprave", uvjeren je Grbin. Posebno je pozdravio prijedlog o osnivanju zajedničkog saborskog radnog tijela zaduženog za praćenje strategije. Da je riječ o kvalitetnom dokumentu slaže se i vanjski član Odbora Dragan Zelić, koji smatra da bi Sabor trebao donijeti i Deklaraciju o razvoju javne uprave.

Zamjerili odsustvo HDZ-ovaca

Milorad Pupovac (SDSS) zamjerio je odsutnost dijela članova odbora "koji ne razumiju važnost teme", ustvrdivši kako na sjednici o strategiji raspravlja samo lijevo-liberalni spektar političkog života. Ta je činjenica začudila i Gorana Beusa Richembergha koji je ustvrdio kako "oni koji pretendiraju da u idućem razdoblju vode državu bojkotiraju takvu raspravu". Bauk je odsustvo HDZ-ovih članova Odbora komentirao novinarima ustvrdivši kako je u pitanju "nekakva njihova politička taktika". "Ne vjerujem da samo zbog ovoga nisu došli jer obično ne dolaze ni na druge točke dnevnog reda, vjerojatno pokušavaju opstruirati kvorum ili već nešto što oporba tradicionalno radi", kaže Bauk. Organizacije civilnog društva, sindikata i akademske zajednice uputile su u utorak apel zastupnicima Hrvatskog sabora da odgovorno i temeljito razmotre strategiju te da joj, uz primjedbe i dopune koje smatraju nužnima, "daju zeleno svjetlo i vjetar u leđa".