Dnevne novosti

Trpimir Goluža kandidat za predsjednika Hrvatske liječničke komore

09.06.2015 07:20 ZAGREB, 8. lipnja 2015. (Hina), Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Trpimir Goluža bit će kandidat te udruge za predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), na izbornoj skupštini 20. lipnja kada će se birati novo vodstvo i predsjednik te strukovne liječničke udruge, koja ima oko 20.000 članova. 
Članstvo HUBOL-a, koje broji oko 1.800 članova tajnim je elektronskim glasovanjem, po principu jedan član jedan glas, izabralo svoje kandidate za tijela komore. Uz Golužu kao kandidata za predsjednika, za dopredsjednika će se natjecati dr. Krešimir Luetić. "Naš cilj nije preuzimanje HLK već unapređenje položaja liječnika", kaže Goluža, čija je udruga uoči izbora osvojila i premoćnu većinu delegata u skupštini Komore, osvojivši 121 mandat od ukupno 148 delegata, koji će birati novo vodstvo.

S tim u svezi, usprotivio se namjeri Ministarstva zdravlja da uvede upravni nadzor nad radom strukovnih komora u zdravstvu, pa time i nad HLK, kroz izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je u javnoj raspravi, što je već ranije ocijenjeno kao udar na liječničku samoupravu. "Smatramo da treba nadzirati rad HLK, ali nismo za to da ministar zdravlja može 'potezom pera' smijeniti vodstvo komore ako s njim nije zadovoljan", kazao je Goluža te za petak najavio zajedničko očitovanje HLK i HUBOL-a o predloženim izmjenama zakona.