Dnevne novosti

Milanović: velike su šanse da će izbori biti početkom 2016.

01.06.2015 07:40 ZAGREB, 30. svibnja 2015. (Hina), Premijer Zoran Milanović u subotu je izjavio kako su velike šanse da će parlamentarni izbori biti početkom 2016. godine, uvjeren je da će građani prepoznati rezultate koje je postigla njegova vlada za koje kaže da su sjajni, te da će to biti dovoljno za novi mandat u Banskim dvorima.
"U ovom trenutku sam sklon da svoju obvezu prema hrvatskim građanima odradimo do kraja, to je jedino fair. Čekam da mi konklruencija ponudi nešto, a nema ničega. Ne tražim sučeljavanje, ja bih da sam šef oporbe gorio od želje da uđem u polemiku s premijerom", rekao je Milanović u Dnevniku Nove TV, a na dodatni upit znači li to da će izbori biti početkom 2016, odgovorio je: "Velike su šanse za to".

Izlazak iz recesije znači oporavak

Za izlazak iz recesije rekao je kako je jako dobra vijest jer znači oporavak, s obzirom da je njegovoj Vladi trebalo vremena da dovede zemlju u red - naslijedila je 20 milijardi kuna deficita, gospodarski pad, apsolutno dezorijentiranu ekonomsku politku. Istaknuo je kako vjeruje da građani vide da je Hrvatska danas urednija zemlja koja je ušla u ekonomski oporavak. "Red je tu, neka mi kaže bilo tko kad je bilo više reda, koja je hrvatska vlada bia bolja i sposobnija od ove. Ovo je urednija zemlja prije tri, pet, šest, sedam, osam godina, to su stvari koje se resprektiraju. Građani če to reći na izborima, građani, ja vjerujem, vide ono što ja govorim i što radim i činim u dobroj vjeri sve vrijeme", poručio je. Premijer vjeruje da će to biti dovoljno za novi mandat. "Čvrsto vjerujem,. To je vrlo jak adut, da je ovo danas urednija i bolje vođena zemlja i zemlja koja je ušla u ekonomski oporavak. To znači da će u sljedećem kvartalu, jer je to sad trend, te brojke biti iste ili bolje. Naš put je težak put, ali rezultati na kraju su sjajni. Naš put u ratu je bio težak put. Trostruku cijenu smo platili u odnosu na ostale europske nacije, rezultat je sjajan. Vidim ljude koji imaju doboko usađen osjećaj za pravdu, za ispravno, za poštenje, za moguće, za pošten odnos prema radu, i da će sve to prepoznati, a tu držim da smo konkurenciji superiorni", naglasio je.

Idemo razgovarati s braniteljima, ne pregovarati

Za razgovor s braniteljima u ponedjeljak u Banskim dvorima rekao je kako očekuje dijalog, te da iz Vlade na taj sastanak ne idu pregovarati, nego razgovarati. U tom smislu gleda i na zahtjeve branitelja za ostavkom ministar branitelja Predraga Matića i njegovih suradnika. "O tome nema smisla razgovarati. Moj stav je tu jasan, bez da se ikome tu prijetim - pa ne može biti prijetnja to da štitite svoga ministra, za kojeg smatram da je jedna uzorna osoba", kazao je. Dodao je kako će glavnu riječ na tom sastanku, za koji kaže da može biti otvoren ako to žele branitelji, voditi ministar Matić, jer je riječ o njegovu resoru. "Radi se o svemu onom što mi smo mi učinili u ove tri i pol godine, a toga ima puno, i o svemu onome što smo izbjegli učiniti na štetu branitelja, a netko bi nam u krizi savjetovao 'napravite to'", istaknuo je Milanović. Upitan vjeruje li da će nakon sastanka priča biti zaključena te da će se odnosi s branitejima početi stišavati, odgovorio je kako vjeruje da će biti bolje kada je riječ o velikoj odgovornosti u vođenju Vlade, "puno veću od svih drugih sudionika u ovoj priči, onda ne želite nikakvu vrstu sukobam, a najmanje ovakvog". "Nekome ovakav sukob i tenzije odgovaraju, podgrijava se već mjesecima, a meni branitelji ne da nisu neprijatelji. nego imam respekt. Međutim, jasno je kome je ovo u intersu, a kome nije u interesu. Meni ovakvi sukobu, uz sve važne probleme koje imam, nisu u interesu", poručio je.

O pozivu Karamarka za razgovor: mislim da je razlika velika

To što je odbio poziv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka za razgovor u četiri oka rekao je kako na vidi da bi takav razgovor, sada šest mjeseci pred izbore, imao smisla, a posebno stoga što je među njima dvojicom "nažalost razlika velika". "Razgovor između mene i predsjednika HDZ-a u ovom trenutku još uvijek ima smisla kao oblik televizijske debate, ne sučeljavanje, već debata, pa da se vidi tko je on, što sam ja", dodao je. Pozvao je građane da sami zaključe tko je u voe tri i pol godine "bio dobronamjeran i radio, a tko je bio sve suprotno". "Tri i pol godine je prošlo, HDZ traži izbore odmah, a programa i artikulacije nemaju. Te uvode porez, te devalviraju kunu, te ne devalviraju kunu,. Dakle nema tu ničega osim onoga što svi vidimo", rekao je. Predsjednica pokazuje slabost i nedostatak autoriteta. Predsjednik bi morao u svom krugu i s ljudima kojima duguje izborni uspjeh riješiti pitanje vlastite autonomije i položaja. Uvjeren sam da svaki predsjednik, iz koje god stranke došao, to želi, jer kad si predsjednik onda si predsjednik", rekao je premijer. Dodao je kako je njegova ruka ispružena za razgovor i suradnju, "ali je jako zauzeta".