Dnevne novosti

Naglasci iz rasprave sjednice parlamentarne skupštine SEECP-a

25.05.2015 07:05 TIRANA, 23. svibnja 2015. (Hina), Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), regionalna integracija zemalja europskog jugoistoka, pomaže regiji ostvariti napredak u usvajanju demokratskih standarda i približavanju Europskoj uniji, razvijanju suradnje i prevladavanju postojećih prijepora između pojedinih članica, istaknuto je u raspravi na Parlamentarnoj skupštini SEECP-a u subotu u Tirani. 
Turska podupire perspektivu balkanskih zemalja u okviru Europske unije, rekao je voditelj turskog parlamentarnog izaslanstva, ocjenivši da se nakon ulaska Hrvatske proces nastavlja približavanjem Srbije, Crne Gore i Albanije. Dijalog Prištine i Beograda teče u pozitivnom smjeru te je postignut konsenzus o nazočnosti Kosova u regionalnom formatu. Turska smatra da treba poduprijeti europsku perspektivu BiH i nada se da će se problem imena Makedonije uskoro riješiti dijalogom i međusobnim uvažavanjem.

Srbijansko izaslanstvo osudilo je posljednje događaje u Makedoniji kao pokušaj destabilizacije te zemlje i regije te istaknulo da u suradnji s vladama treba identificirati projekte od zajedničkog značenja i naći rješenja za otvorena pitanja u regiji u skladu s pravilima SEECP-a. Crnogorsko izaslanstvo istaknulo je važnost čvršćeg zajedničkog djelovanja i uspostave tajništva SEECP-a, posebice zbog suočavanja s radikalizmom i ksenofobijom. Makedonija je ukazala na važnost regionalnih projekata i upozorila da paneuropski prometni koridori još nisu realizirani, istaknuvši važnost povezivanja regije za njezinu sigurnost i stabilnost.

Čelnik Vijeća za regionalnu suradnju, krovnog operativnog tijela SEECP-a, Goran Svilanović upozorio je kako teroristički napadi posljednjih mjeseci razaraju povjerenje među ljudima te istaknuo ključnu važnost suradnje u prevladavanju problema.