Dnevne novosti

Predsjednica Grabar-Kitarović s američkim generalom o suradnji u obrani

20.05.2015 07:20 ZAGREB, 19. svibnja 2015. (Hina), Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović primila je zapovjednika Nacionalne garde Minnesote, general bojnika Richarda C. Nasha s kojim je razgovarala o suradnji na području obrane i sigurnosti, priopćeno je u utorak iz njezina Ureda. 
Izvrsna suradnja proteklih dvadeset godina prerasla je u strateško partnerstvo, a Hrvatska se potvrdila kao predan i vjerodostojan suradnik i saveznik, zaključeno je u razgovoru. Unutar tog savezništva istaknuta je višegodišnja uspješna suradnja OSRH i Nacionalne garde Minnesote u okviru programa SPP (State Partnership Program). Pritom je istaknuta zajednička suradnja u stručnim programima koji doprinose razvoju civilno-vojne suradnje kroz uključivanje obrambenog sustava Hrvatske u pomoć civilnom društvu u odgovoru na krize, dodaje se u priopćenju.

Osim obrambene suradnje iskazan je obostrani interes za uspostavu i razvoj drugih oblika bilateralne suradnje između Hrvatske i savezne države Minnesote, u gospodarstvu, znanosti, kulturi i turizmu. Predsjednica je uputila službeni poziv guverneru savezne države Minnesote Marku Daytonu da posjeti Hrvatsku, priopćeno je. Također je zahvalila američkoj vladi i pripadnicima Nacionalne garde Minnesote na provedbi niza humanitarnih projekata. U raznim dijelovima Hrvatske kroz te projekte pružena je neposredna pomoć lokalnoj zajednici u obnovi i osuvremenjivanju osnovnih škola, dječjih vrtića, društvenih domova i bolnica.