Dnevne novosti

HURS: Nesposobna vlast održava se stvaranjem kaosa

19.05.2015 07:19 ZAGREB, 18. svibnja 2015. (Hina), Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević izjavio je u ponedjeljak kako se aktualna nesposobna vlast, koja nema rezultate, održava stvaranjem kaosa znajući da su u normalnim okolnostima gubitnici, pa proizvode stanje u kojima sustav zamjenjuje sila i moć.

Statistički podatci pokazuju da je koalicijska Vlada, nakon gotovo cijelog odrađenog mandata, nesposobna, naglasio je Matijašević na konferenciji za novinare u Zagrebu. Smatra da se kaos stvara pravnom nesigurnosti - kroz neprovođenje i često mijenjanje zakona. Upravo je provođenje stečajnih postupaka krucijalni primjer čestog mijenjanja zakona i pravne nesigurnosti, istaknuo je Matijašević, podsjetivši da je aktualna vlast na početku mandata donijela zakone o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama. U javnoj raspravi jedini smo upozoravali na loša rješenje i da se sudski postupak izmiče iz ruku pravosuđa i stavlja pod okrilje ministarstva i financija i tadašnjeg ministra financija Slavka Linića koji je time ojačao utjecaj u vladi. Samo provođenje tih zakona rezultiralo je zaustavljanjem nelikvidnosti kod pravnih osoba i spašavanje značajnog broja radnih mjesta, i u tome je imao pozitivne učinke, ocijenio je Matijašević. Nismo se libili javno reći kako nema nezakonitosti u postupku predstečajne nagodbe za Spačvu, koji je poslužio da se makne ministar Linić te da se zakon potvrdio u svoj punini što su događaji koji su uslijedili i potvrdili, odnosno da su spašena radna mjesta, kazao je predsjednik HURS-a.

Tri godine provedbe zakona o predstečajnim nagodbama, dodao je, nisu bile dovoljne da se uklone anomalije na koje smo upozoravali, nego tek sada Vlada ide s izmjenama, sudeći po najavama i donošenje novog zakona kojim se snaga alata stavlja u ruke Ministarstva financija, odnosno Fine i daje rok od 120 dana pokretanje stečajnih postupaka. Matijašević je naveo da se 47.000 pravnih osoba nalazi u blokadi, od toga 35.000 duže od godine dana. Svaki taj slučaj se treba pomno analizirati i utvrditi razloge nelikvidnosti jer je u najvećem broju slučajeva uzrokovana, budući tvrtke nisu mogle naplati potraživanja, čak i od države. Apsurdno je da Fina i u tom slučaju otvara stečaj, smatra Matijašević. Upozorio je da će se, ne spriječi li se izmjenama zakona ponovno jačanje Fine, ponovno unijeti nered u realni sektor i novi gubitak radnih mjesta kod malih i srednjih poduzetnika. Predsjednik HURS-a pozdravio je prihvaćanje njihove inicijative da stečajni upravitelji protiv kojih se vodi kazneni postupak, ne mogu voditi stečajni postupak.

Matijašević je također predstavio inicijativu za izmjenu Zakona o kaznenom postupku kojom bi se onemogućilo da hrvatsko pravosuđe postupa po privatnim tužbama onih osoba koji su u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Riječ je o obijesnome sudovanju i naša inicijativa je da se takvi postupci obustave pa predlažemo izmjene Zakona o parničnom postupku, kazao je Matijašević.