Dnevne novosti

Žene s invaliditetom trostruko više diskriminirane

18.05.2015 07:07 ZAGREB, 16. svibnja 2015. (Hina), Žene s invaliditetom trostruko su više diskriminirane od ostalih žena, a posebno teško žive u ruralnim sredinama u kojima ne postoji senzibilitet za njihove probleme, istaknuto je u na početku Prve konferencije žena s invaliditetom, čiji će sudionici tijekom dvodnevnog rada donijeti zaključke o položaju takvih žena i mogućnostima njegova poboljšanja.

Žene s invaliditetom svakodnevno su izložene trostrukoj diskriminaciji - kao žene, kao osobe s invaliditetom te nezaposlene ili nedovoljno educirane osobe, ustvrdila je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić. Istaknula je da bi zaključci konferencije u javnosti trebali osvijestiti njihove svakodnevne probleme. U Hrvatskoj je ukupno oko 520 tisuća osoba s invaliditetom, a rješavanje njihovih problema znači i rješavanje problema društva u cjelini, poručila je. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak upozorila je na izostanak istraživanja o položaju žena s invaliditetom u malim sredinama i problemima s kojima se tamo susreću. No, dodala je, očita je njihova podzastupljenost u političkom i javnom životu, a često su izložene i mobbingu i drugim vrstama diskriminacije na radnom mjestu.. I predsjednica Mreže žena s invaliditetom- SOIH Gordana Jurčević smatra da su žene s invaliditetom najviše izložene nasilju i diskriminaciji pri zapošljavanju, dok je Marica Mirić, koordinatorica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, upozorila na diskriminaciju u pružanju zdravstvenih usluga, obrazovanju i javnom životu, te čestom nasilju u obitelji prema takvim osobama.

Na konferenciji, koja je okupila više desetaka žena s invaliditetom iz cijele Hrvatske, voditeljica SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja Štefica Roginić iznijela je podatak je da su u sedam godina rada zaprimili više od tisuću poziva. Najčešće se prijavljuje psihičko nasilje, zatim ekonomsko, fizičko i seksualno nasilje. Cijeli je spektar osoba koje provode nasilje nad osobama s invaliditetom - od bračnih i izvanbračnih partnera, djece, članova obitelji, nepoznatih osoba, susjeda do kolega na poslu. Roginić posebno izdvaja ekonomsko nasilje zbog financijske ovisnosti žena o nasilniku. No, kaže, vidljiv je i napredak nakon edukacija kojima se ženama podiže samopoštovanje, a djelatnici SOS telefona ujedno ih potiču da prijave slučajeve nasilja socijalnoj skrbi i policiji. Konferenciju je organizirala Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH, kao krovna organizacija koju čini mreža od 14 nacionalnih saveza osoba svih vrsta invaliditeta s preko 250 lokalnih udruga, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Kao zaključak dvodnevne konferencije u nedjelju će biti donesena platforma, uvrštena u Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, koja će biti donesena do kraja ove godine.