Dnevne novosti

Manjinski zastupnici Deklaracijom upozorili na eskalaciju nesnošljivosti i etnocentrizma u RH

15.05.2015 07:05 PULA, 14. svibnja 2015.Hina, Saborski zastupnici nacionalnih manjina potpisali su u četvrtak u Puli Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj, upozoravajući na eskalaciju netolerancije i diskriminacije prema svima koji su drugačiji od većine u hrvatskom društvu. 
"Ovom deklaracijom izražavamo svoje najoštrije suprotstavljanje diskriminaciji i pozivima na diskriminaciju svih onih koji su drugačiji od većine po svojim individualnim i kolektivnim osobinama, uključujući nacionalne, vjerske, rasne, rodne i dobne karakteristike te političke i idejne orijentacije", stoji u Deklaraciji. Deklaraciju su potpisali zastupnici Furio Radin, Nedžad Hodžic, Milorad Pupovac, Dragan Crnogorac, Sandor Juhas, Veljko Kajtazi, Vladimir Bilel i Milan Horvat, te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, a u njoj ističu kako mnogi pripadnici nacionalnih manjina osjećaju povećanu nesigurnost i nelagodu zbog ponovne eskalacije straha i netolerancije u Hrvatskoj.

Stoga, u njihovo ime traže solidarnost i pomoć svih odgovornih institucija, u prvom redu hrvatske Vlade, Europske unije i institucija civilnog društva. Zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić zabrinjavajućim je ocijenio položaj nacionalnih manjina u hrvatskom društvu. "Nije problem "što europarlamentarka Ruža Tomašić iznosi takve stavove i poziva na etničku netrpeljivost i etničko čišćenje, ali je problem što je to osoba koja na izborima dobije najveći broj preferencijalnih glasova političke desnice", istaknuo je. Isto je, dodao je, i s uzvikivanjem ustaškog pozdrava na maksimirskom stadionu, koje je inicirao bivši nogometni reprezentativac Joe Šimunić. "Nije problem u njemu, već u 20 tisuća ljudi koji odgovaraju na takav poziv, i to je ono čega se mi bojimo", kazao je Hodžić. To je, uvjeren je, i dovelo do podjela u društvu, a samim time i do toga da danas "ne znamo kako obilježiti 20. obljetnicu Oluje". Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac napomenuo je kako su upravo manjinski zastupnici bili dio nacionalnog konsenzusa da Hrvatska postane članica Europske unije, da bi danas "okrenula leđa europskim vrijednostima".

"Nažalost, danas moramo utvrditi kako je taj konsenzus i ta politika doživjela potpuni kolaps i da Hrvatska nakon što je postala članica EU okreće leđa europskim vrijednostima, među kojima su najvažnije one političke toleranccije, vrijednosti međuetničke tolerancije, te zaštite ljudskih i manjinskih prava", poručio je. Ustvrdio je kako je i danas preko društvenih mreža dobio prijeteću poruku "Posadio sam vrbu za Milorada Pupovca", naglasivši da se zastupnici nacionalnih manjina iznova moraju boriti za europsku Hrvatsku, te "dignuti svoj glas protiv politike straha i netolerancije, podjela i isključivosti". "Nacionalizam i nacionalistička isključivost, a u nekim slučajevima fašizirane poruke, predstavljaju ozbiljnu prijetnju našoj ukupnoj demokraciji, a posebno manjinskim zajednicama", istaknuo je Pupovac.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin izrazio je zabrinutost zbog "tišine u hrvatskom društvu", najavivši da će Deklaracija biti upućena i europskim institucijama, dok je Tolnauer upozorio kako su se u Hrvatskoj nakon ulaska u EU počela marginalizirati pitanja oko prava nacionalnih manjina iz Ustavnog zakona.