Dnevne novosti

Manjinski izbori: moguće i koalicijski liste kandidata

12.05.2015 07:32 ZAGREB, 11. svibnja 2015. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) preciziralo je kako dvije ili više manjinskih udruga mogu predložiti zajedničku (koalicijsku) listu kandidata za manjinske izbore koji će se održati u nedjelju, 31. svibnja.

DIP je to učinio odgovarajući na pristigle upite, doznaje se u ponedjeljak. Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano je, naime, da kandidate za vijeća odnosno predstavnike manjina mogu predlagati manjinske udruge ili najmanje 20 pripadnika manjine s područja općine, 30 s područja grada ili 50 s područja županija. Zakon o lokalnim izborima, podsjeća DIP, propisuje da se na manjinske izbore primjenjuju odredbe zakona o izboru članova lokalnih predstavničkih tijela, po kojemu dvije ili više političkih stranka mogu imati koalicijsku listu. Slijedom toga, i dvije ili više manjinskih udruga mogu biti predlagatelji koalicijske liste na manjinskim izborima. Kandidacijske liste za manjinske izbore moraju se u nadležnim izbornim povjerenstvima (općine, grada, županije) predati do utorka, 12. svibnja u ponoć. Potom teče rok od 48 sati u okviru kojega povjerenstva trebaju sastaviti i u javnim glasilima objaviti sve pravovaljano predložene liste, kao i zbirnu listu kandidatura. Informaciju o kandidaturama na svojim će stranicama objaviti i DIP.

Pripadnici 14 nacionalnih manjina diljem Hrvatske biraju 31. svibnja 314 manjinskih vijeća - 74 na razini županija i Grada Zagreba, 140 na razini (70) gradova te 100 vijeća na razini 87 općina, dakle gotovo pet tisuća članova. Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika. U vijeće nacionalne manjine općine bira se deset članova, grada 15, županija odnosno Grada Zagreba 25 članova. U županijama, gradovima i općinama u kojima nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici. Vlada je raspisala izbore za ukupno 235 predstavnika, 88 na razini županija i u Gradu Zagrebu, 74 u gradovima i 73 u općinama. Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine.