Dnevne novosti

Vrhovni sud nezakonitim proglasio iznuđeno priznanje zbog kojega je Mađer osuđen na 28 godina

08.05.2015 07:21 ZAGREB, 7. svibnja 2015. (Hina), Vrhovni sud potvrdio je odluku velikogoričke sutkinje koja je iz spisa izdvojila priznanje Josipa Mađera kao jedini dokaz temeljem kojega je ranije osuđen na 28 godina zatvora za ubojstvo kamatara Vlade Martinca, a sada na slobodi čeka novo suđenje nakon niza žalbi, prihvaćene ustavne tužbe i presude Europskog suda za ljudska prava koji je zaključio da je priznanje u policiji bilo iznuđeno.

Sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici Jadranka Kos ranije je prihvatila tvrdnje obrane da se iz spisa izdvoje zapisnici Mađerovog ispitivanja na policiji i glavnoj raspravi, a za koje je i sud u Strasbourgu zaključio da su pribavljeni suprotno odredbama Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava. No, kako se na tu odluku žalilo tužiteljstvo Mađerov se slučaj ponovno našao pred Vrhovnim sudom koji je potvrdio rješenje velikogoričke sutkinje i odbacio tvrdnje županijskog državnog odvjetništva da se unatoč činjenici što su povrijeđena prava okrivljenika, s obzirom na težinu kaznenog djela, radi o dokazima koji se mogu koristiti.

Mađerov odvjetnik Milenko Umičević detalje slučaja nije želio komentirati, kazavši tek da je Vrhovni sud dosljedno proveo odluku Europskog suda za ljudska prava koja predstavlja izvor prava u državama potpisnicama. Više od deset godina od ubojstva zbog kojega je osuđen na 28 godina zatvora Mađer je u veljači pušten da na slobodi čeka novo suđenje jer mu je, u međuvremenu, također odlukom Vrhovnog suda omogućena obnova postupka. Toj je odluci, pak, prethodila i presuda Ustavnog suda prema kojoj su domaći sudovi prekršili Mađareva ustavna prava jer nisu poštovali odluku Europskog suda u Strasbourgu, koji je zaključio da je Mađer bio žrtva policijske turture te da mu je povrijeđeno pravo na obranu. Ta činjenica možda i ne bi bila toliko sporna da jedini dokaz, temeljem kojeg je Mađer osuđen za ubojstvo kamatara Vlade Martinca u Križu kod Ivanić Grada, nije bilo njegovo priznanje koje je naknadno povukao.

Sud u Strasbourgu još je 2011. zaključio da su Mađerova prava povrijeđena, jer je ispitivanje trajalo čak stotinu sati, a tijekom tog vremena policajci mu nisu dali jesti, piti ni spavati. Također, nisu mu davali ni lijekove, iako je upozoravao da je dijabetičar. I pravna pomoć odvjetnika po službenoj dužnosti, pred kojim je izrekao priznanje, po mišljenju Europskog suda nije bila adekvatna. Odvjetnik se u policiji, navodno, pojavio kada je službeni daktilograf već pisao sporno priznanje. No, kako su hrvatski sudovi Mađeru nakon odluke suda u Strasbourgu odbijali obnoviti postupak, uz obrazloženje da je zakasnio sa zahtjevom, on se morao obratiti Ustavnom sudu koji je zaključio da se treba ispitati opravdanost zahtjeva za obnovom postupka. Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici očekuje se pripremno ročište na kojem će se zakazati početak novog suđenja.