Dnevne novosti

ZPH upozorava na loše stanje na ratom stradalim područjima

08.05.2015 07:22 OSIJEK, 7. svibnja 2015. Hina, Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) upozorila je danas kako je zbog izmjena Zakona o područjima posebne državne skrbi i Poreznog zakona te donošenja Zakona o regionalnom razvoju znatno pogoršano stanje na ratom stradalim područjima te će zato čelnike Vlade svaki tjedan upozoravati na štetu koja se čini tim područjima i ljudima koji ondje žive.
U otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću i potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću predsjednik ZPH Josip Kompanović navodi kako je na područjima posebne državne skrbi stopa nezaposlenosti dva i pol puta veća od prosječne stope u Hrvatskoj, a najviše mladih i školovanih ljudi koji napuštaju Hrvatsku upravo je s područja od posebne državne skrbi ili iz brdsko planinskih područja. Ističe kako su u posljednje tri godine zaustavljene sve mjere državnih potpora za oživljavanje ratom stradalih područja, od porezne politike do stambenog zbrinjavanja, a jedinicama lokalne samouprave smanjeni su izvorni prihodi od 23 do 27 posto.

Kompanović u pismu proziva ministra Grčića za jednostrani prekid svih veza sa ZPH, zbog čega su Vladinim čelnicima bili prisiljeni poslati otvoreno pismo. Upravni odbor ZPH odlučio je da će im svaki tjedan slati otvoreno pismo sve dok ne shvate koliku su štetu učinili i čine ratom stradalim područjima i ljudima koji ondje žive, ističe Kompanović u pismu premijeru Milanoviću i ministru Grčiću.