Dnevne novosti

Grčić: rast industrijske proizvodnje dobar znak, kao i pad broja nezaposlenih ispod 300 tisuća

30.04.2015 07:20 ZAGREB, 29. travnja 2015. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je u srijedu kako će rast industrijske proizvodnje u ožujku i u prvom tromjesečju biti dodatni doprinos pozitivnim očekivanjima kada je riječ o gospodarskom rastu, a dobrim znakom da se u gospodarstvu ostvaruju značajni pomaci smatra i pad broja nezaposlenih ispod 300 tisuća. 
Državni zavod za statistiku objavio da je industrijska proizvodnja u ožujku ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, skočila 3,5 posto u odnosu na ožujak prošle godine, a u prva tri mjeseca je porasla za 0,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Rast u ožujku ubrzao je u odnosu na prethodni mjesec, kada je proizvodnja povećana za 1,9 posto na godišnjoj razini, a snažno ojačavši drugi mjesec zaredom, industrijska je proizvodnja nadoknadila oštar pad iz siječnja od 5 posto.

Komentirajući najnovije podatke, Grčić ističe kako je industrijska proizvodnja u ožujku porasla visokih 3,5 posto, što je nastavak pozitivnih trendova iz prošle 2014. godine, a i u prvom kvartalu ove godine može se očekivati ukupan rast od 0,3 posto. "To će svakako biti dodatni doprinos pozitivnim očekivanjima kad je riječ o gospodarskom rastu", kazao je Grčić. Ističe i kako je broj nezaposlenih krajem travnja pao ispod 300 tisuća. "Prošle godine se to dogodilo tek u srpnju, dakle u jeku turističke sezone, što isto predstavlja dobar znak da se u hrvatskom gospodarstvu ostvaruju značajni pomaci.

Danas, u odnosu na prije godinu dana, imamo čak 55 tisuća manje nezaposlenih ljudi registriranih na Zavodu za zapošljavanje", naglašava Grčić. Broj nezaposlenih u ožujku je, prvi put nakon šest mjeseci rasta, pao na mjesečnoj razini, a pad broja nezaposlenih, ponajviše pod utjecajem sezonskog zapošljavanja u turizmu, nastavljen je i u travnju i krajem ovog mjeseca je pao ispod 300 tisuća. Prema dnevnim podacima s web stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, trenutačno je nezaposleno 298.914 osoba, što je za 20.297 osoba manje nego krajem ožujka. Istodobno, trenutno je objavljeno 13.585 slobodnih radnih mjesta.