Dnevne novosti

Komadina: Očekujemo da se specifičnosti Gorskog kotara prepoznaju pri izradi novog zakona o gorskim područjima

30.04.2015 07:05 RIJEKA, 29. travnja 2015. (Hina), Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u srijedu da je Gorski kotar specifičan kraj, planinsko područje koje čini polovicu te županije i najviše je naseljeno područje u Hrvatskoj te kako očekuju da će se to prepoznati pri izradi novog zakona o gorskim područjima. 
Komadina se danas u Begovu Razdolju sastao s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Gorskog kotara, s kojima je razgovarao o obnovi Gorskog kotara nakon prošlogodišnje elementarne nepogode, novom zakonu o brdskim područjima i razvoju sportskih kapaciteta. Kako je rečeno, iako se smanjuje novac dostupan za razvoj Gorskog kotara zbog porezne reforme i gubitka statusa brdsko-planinskog područja, županija će pomoći razvitku gorskog kraja. "Očekujemo da će se kroz dodatne projektne fondove koji će se događati, na primjer kroz riječku aglomeraciju, pet posto sredstava EU fondova moći izdvajati za te zajedničke projekte kako bi se županija mogla fokusirati na pomoć otocima, Gorskom kotaru i vinodolskom kraju", rekao je Komadina.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić podsjetio je da je za uklanjanje posljedica elementarne nepogode - ledene kiše u Gorskom kotaru osigurano više od 60 milijuna kuna. Podsjetio je da je županija prva reagirala s dva milijuna kuna iz svojeg proračuna za obnovu poljoprivrede, a poslije se uključila i država, posebice HEP, koji je uložio šezdesetak milijuna kuna. Načelnik Općine Mrkoplja Ivica Padavić istaknuo je mnogobrojne nerazvrstane ceste u Gorskom kotaru, što otežava život zimi, te velike troškove zimske službe. Govoreći o infrastrukturi Mrkoplja, rekao je da treba graditi kanalizacijski kolektor, kanalizaciju i pročistače te da su to goleme investicije koje će pokušati riješiti zajedno s Hrvatskim vodama, a bit će potrebna i pomoć iz europskih fondova. Sudionici sastanka posjetili su obiteljsko gospodarstvo Frančišković u Begovu Razdolju koje ima oko 60 muznih krava i najveće je u Gorskom kotaru.