Dnevne novosti

Kajin: Raiffeisen štedionice oštetile građane, netko mora odgovarati

23.04.2015 07:20 ZAGREB, 22. travnja 2015. (Hina), Nezavisni zastupnik Damir Kajin izjavio je u srijedu da su Raiffeisen štedionice, koje su u Hrvatskoj djelovale bez dozvole Hrvatske narodne banke (HNB), oštetile brojne hrvatske građane zbog čega netko mora odgovarati. 
"Zbog štete koju su pretrpjele njihove banke – Raiffeisen i Hypo, Austrijanci ustaju sudskim tužbama i utjeruju dugove od ljudi koji su bili na čelu tih institucija, a hrvatske pravne institucije ne čine ništa i dopuštaju da naši građani propadaju, kao što su dopuštali da se građane lihvari i da ih se na temelju krajnje dvojbene prakse austrijskih štedionica pljačka", poručio je Kajin s konferencije za novinare. Ustvrdio je kako su u tome Austrijancima svesrdno pomagali bivši Ured predsjednika i HNB. "Svi se slažemo da kredite valja vratiti, ali s razumnom kamatom, a ovdje je u nekim slučajevima kamata dosezala i iznose od preko 30 posto. Interesantno da su ovdje lešinarile austrijske štedionice koje nisu imale odobrenja HNB-a i svaki takav posao treba doživjeti ništavnim. Međutim očigledno da pojedinci u Hrvatskoj to brane", rekao je Kajin.

Iznio je pritom podatke austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova da trenutno ima 2955 otvorenih kredita štajerskih Raiffeisen banaka sa hrvatskim zajmoprimcima. Nenaplaćeni iznosi su 280 milijuna eura, oko 75 posto zajmoprimaca je u zaostatku s plaćanjem, a prosječan iznos kredita je 100.000 eura. Prisilnim dražbama do sada su Raiffeisen banke kupile 226 nekretnina, i to djelomično za minimalnu cijenu na dražbi. Preprodali su 66 nekretnina, a provodi se 60 prisilnih iseljenja, izvijestio je Kajin. Osvrnuo se i na ponašanje Hypo banke u Istri. "Ako je ukupna šteta koju je ta banka pričinila Hrvatskoj oko četiri milijarde eura, na Istru otpada između polovice i trećine tog novca", tvrdi Kajin. Austrijske poslovne banke i štedionice su se do 2010. prema hrvatskim građanima odnosile onako "kao što nisu ni kolonizatori u Africi ili konkvistadori u Južnoj Americi" prema tamošnjem stanovništvu, smatra Kajin.