Dnevne novosti

Ministri obrane RH i BiH ne znaju za optužnice protiv hrvatskih časnika

22.04.2015 07:20 ZAGREB, 21. travnja 2015. (Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović u utorak je izjavio da Hrvatska bez zadrške podupire cjelovitost susjedne Bosne i Hercegovine i da su sve druge poruke koje stižu bilo kojim kanalima štetne, dok je za medijske napise da Sarajevo ponovo optužuje hrvatske časnike zbog akcija Maestral i Južni potez u jesen 1995. kazao da o tome "ništa ne zna".

Kotromanović se novinarima obratio nakon sastanka s Marinom Pendeš, prvom ministricom obrane BiH kojoj je Hrvatska bila odredište za prvi posjet nakon imenovanja na tu dužnost. "Hrvatska potpuno podupire cjelovitost Bosne i Hercegovine i to nema alternative, a sve druge poruke, neformalne i formalne, su loše", kazao je Kotromanović. Hrvatska i BiH, dodao je, "dva su odgovorna susjeda koji brinu o stabilnosti i sigurnosti u regiji i naših ljudi koji žive u dvije zemlje". Prema njegovim riječima, Hrvatska će se potruditi da BiH što prije dobije Akcijski plan za članstvo (MAP), što je prvi korak prema euroatlantskim integracijama. S tim u vezi je pozdravio vijesti iz Luxembourga, gdje je na radnom sastanku 20-ak ministara zemalja članica EU-a, među kojima i hrvatska ministrica Vesna Pusić, rečeno da u Europskoj uniji postoji oprezni optimizam prema Bosni i Hercegovini, koji bi ona trebala iskoristiti kako bi napokon krenula prema europskim integracijama.

Upravo Pusić je prije početka redovitog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a organizirala radni doručak Prijatelja BiH, na koji se, osim ministara, odazvala i visoka predstavnica za vanjsku politiku Federica Mogherini i povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn. "Republika Hrvatska već dugi niz godina daje potporu BiH i ministarstvu obrane na putu euroatlantskih integracija", kazala je Pendeš, podsjetivši i na nesebičnu pomoć Hrvatske vojske prilikom prošlogodišnjih poplava u BiH i požara godinu dana prije. Dvoje ministara kazalo je da, osim medijskih izvješća, nemaju nikakve informacije o tome da se iz Sarajeva pokreću optužnice protiv umirovljenih hrvatskih generala zbog navodnih ratnih zločina 90-ih, tijekom operacija Hrvatske vojske Maestral i Južni potez u rujnu i listopadu 1995., izvedenih u cilju probijanja blokade Bihaća. "Ja o tome ne znam ništa, kao ministar u vladi nemam nikakve informacije o tome da se iz Sarajeva pokreću neke optužnice protiv hrvatskih generala", kazao je Kotromanović, dok je Pendeš ocijenila da je teza o optužbama iz Sarajeva "malo teška". "Osim novinarskih nastupa, nemam takvu informaciju i možda je malo teška ta teza da Sarajevo optužuje, jer kao što znamo, zajednički su u Bihaću sudjelovali u i generali iz Sarajeva", izjavila je Pendeš.

Kotromanović i Pendeš su potvrdili da su današnji sastanak iskoristili za razgovore o daljnoj suradnji dvaju ministarstava na području školovanja, suradnji prilikom vremenskih nepogoda i zajedničkim mirovnim misijama, a Kotromanović je najavio i jednokratnu zajedničku misiju u Iraku, nakon zajedničkih misija NATO-a u Afganistanu. Pendeš se kratko osvrnula i na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da ta zemlja može ući u NATO samo onda ako, i kad, u taj savez uđe Srbija. "BiH je neovisna država i aplikacije za EU i NATO su aplikacije države i u tom smislu ne bih dalje komentirala", rekla je Pendeš.