Dnevne novosti

Povjerenik za humanitarnu pomoć u posjetu Hrvatskoj

17.04.2015 07:02 ZAGREB, 16. travnja 2015. (Hina), Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilianides boravit će u petak i subotu u radnom posjetu Hrvatskoj, priopćeno je iz Predstavništva EK u Hrvatskoj. 
U okviru posjeta sastat će se s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić. Razgovarat će i s članovima saborskog Odbora za vanjsku politiku i europske poslove u Hrvatskom saboru te posjetiti poplavljena područja istočne Slavonije - Gunju i Rajevo Selo. Vlada Republike Hrvatske procijenila je štete iz prošlogodišnjih svibanjskih poplava na 297,6 milijuna eura. Poplavama je bilo pogođeno pet istočnih županija u slivu rijeke Save: Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Sisačko-moslavačka. Potopljeno je oko 2700 stambenih objekata i više od 4000 gospodarskih objekata, od koji su mnogi pretrpjeli teška strukturna oštećenja.

Hrvatskoj je iz Fonda solidarnosti EU-a dodijeljeno 8,96 milijuna eura. Povjerenik Stilianides na licu će mjesta dobiti uvid u razmjere šteta te vidjeti objekte obnovljene sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Uoči svog dolaska u Hrvatsku povjerenik Stilianides podsjetio je da se Hrvatska još 2009. pridružila mehanizmu Europske unije za civilnu zaštitu te se dokazala kao aktivan i pouzdan partner koji je dosad uvijek nudio pomoć onima koji su je trebali. "Danas, kad se susrećemo s neočekivanim brojem i razmjerima prirodnih katastrofa u Europi i svijetu, europska solidarnost potrebnija nam je no ikad. Veselim se razgovorima s hrvatskim kolegama i daljnjem učvršćivanju našeg partnerskog odnosa. U cilju uspješnog suprotstavljanja izazovima koji su pred nama moramo djelovati kao jedan tim", naglasio je Stilianides.