Dnevne novosti

Udruga hrvatskih pacijenata Vargi: odustanite od "PR reforme"

17.04.2015 07:05 ZAGREB, 16. travnja 2015. (Hina), Iz Udruge hrvatskih pacijenata (UHP) upitali su u četvrtak ministra zdravlja te ravnateljicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ide li najavljena reforma zdravstva putem onoga što se dogodilo u stomatologiji, jer ih je, ističu, strah da će oboljeli, prije svega siromašni i bolesni koji nemaju novca i veza, ostati bez kvalitetne zdravstvene zaštite u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS). 
Ministra zdravlja Sinišu Vargu i ravnateljicu HZZO-a Tatjanu Prenđa Trupec mole da u ime zaštite dostojanstva svih oboljelih odustanu od ovakve "PR reforme" te da "ne srljaju" u ovakvu reformu zdravstva. Predlažu im da okupe sve zdrave snage u društvu kako bi napravili nacrt buduće reforme solidarnog javnog zdravstvenog sustava i otvore javnu raspravu na svim razinama. "Neka se hrvatski puk izjasni, pa ako treba i referendumom, što stvarno želi, a onda to politika mora realizirati", istaknuo je u priopćenju predsjednik UHP Marijo Drlje. "Zaboravite političku pripadnost kada je SJZS i zdravlje hrvatskog puka u pitanju. SJZS je opće dobro hrvatskih građana i nitko nema pravo time se poigravati i uništavati taj SJZS, a istovremeno stvoriti nekoliko tisuća novih tajkuna. Molimo vas nemojte staviti profit nekoliko tisuća novih tajkuna ispred solidarnosti nekoliko milijuna ljudi u Hrvatskoj. Ne smijemo dopustiti uništiti SJZS jer nam to buduće generacije neće oprostiti", poručuju iz Udruge hrvatskih pacijenata. Kažu da svakim novim danom iz tiska mogu saznati za nove reforme solidarnoga javnog zdravstvenog sustava (SJZS) "na načelu malo sunca, malo leda, malo više ledene kiše".

Predsjednik UHP-a Drlje zato pita ministra Vargu tko je sve s njima sudjelovao u tom prijedlogu reforme te ide li njihova reforma putem onoga što se dogodilo u stomatologiji? "Jako nas je strah ako ta Vaša reforma ide u ovom pravcu da će oboljeli prije svega siromašni i bolesni koji nemaju novca i veza ostati bez kvalitetne zdravstvene zaštite u SJZS u trenutku potrebe. Strah nas je da bi ovo mogao biti pokop SJZS u trenutku kada su hrvatski građani sve siromašniji i bez posla, blokiranih računa ....", navodi predsjednik UHP-a Drlje.

Ističe da u tih "12 prijedloga zdravstvene reforme" ne vide ni jedne riječi da će zabraniti rad zdravstvenim djelatnicima u SJZS i u privatnom, te pitaju kakvo bi naše sudstvo bilo kada bi suci prije podne sudili u sudnici, a popodne radili za neki odvjetnički ured ili kako bi izgledalo da vojni pilot prije podne vozi vojni avion, a poslijepodne civilni? "Je li prebacivanje skupih lijekova na teret bolnica i njihovih povjerenstava 'ucjena' zdravstvenih djelatnika da ako odobre originalni lijek neće imati za plaće", pita Drlje. Kaže i kako ne vide da planiraju slobodne kapacitete u SJZS staviti u punu funkciju i u drugoj smjeni prije svega za radno aktivne osiguranike da mogu poslije posla obaviti dijagnostiku i za to platiti zdravstvene djelatnike ako rade prekovremeno. Drlje kaže i kako ne vide u kojim rokovima se mora dobiti pojedina zdravstvena usluga u SJZS te poručuje kako ih je strah da je ovo možda još jedna u nizu reforma u posljednih 10-tak godina, koja je išla u smanjenju prava na liječenje - te pitaju je li to možda i uništenje SJZS.