Dnevne novosti

Županijski sud objavio odluku kojom je Bandiću ukinuta zabrana obavljanja dužnosti

14.04.2015 07:30 ZAGREB, 13. travnja 2015. (Hina), Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak je objavio ranije donesenu odluku izvanraspravnog vijeća prema kojoj gradonačelnik Milan Bandić, koji se u istrazi u aferi Agram od prošlog tjedna ponovno brani sa slobode, može obavljati svoju dužnost.

"Izvanraspravno vijeće djelomično je prihvatilo žalbu okr. Milana Bandića na rješenje suca istrage kojim je odbio prijedlog obrane da mu se ukinu izrečene mjere opreza. Tako i dalje egzistira mjera zabrane uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi dok je istovremeno ukinuta zabrana obavljanja profesionalne djelatnosti gradonačelnika Grada Zagreba", objavljeno je u ponedjeljak na internetskoj stranici Županijskog suda. Dodaju da kao garancija da Bandić neće ometati istragu na snazi ostaje jamstvo od 15 milijuna kuna. "Ovo rješenje uslijedilo je nakon odluke Ustavnog suda kojom je Bandić pušten na slobodu te je cjelokupni postupak vraćen u stadij u kojem je vijeće moralo ponovo razmatrati izrečene mjere opreza", pojašnjavaju na sudu.

Zamjenik glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić još je u petak potvrdio da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku, ali da ona službeno neće biti objavljena prije nego što ju prime Uskok i Bandićeva obrana. Osim izvanraspravnog vijeća o slučaju zagrebačkog gradonačelnika u petak je odlučivao i sudac istrage koji je odbio novi zahtjev Uskoka da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor te da mu se "oduzme" jamstvo od 15 milijuna kuna. Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman izjavila je nakon ročišta da je sudac istrage odbio Uskokov prijedlog, dodajući da će se na takvu odluku žaliti nakon što ju dobiju napismeno. Šćekić je kazao da je novi zahtjev da se Bandiću odredi istražni zatvor sudac istrage Zdenko Posavec odbio uz zaključak da nema opasnosti da bi na slobodi ponovio kazneno djelo i utjecao na svjedoke. Upravo iz tih razloga Bandić je 10. ožujka vraćen u istražni zatvor, a odlukom istog suca oduzeta mu je i jamčevina od 15 milijuna kuna koju je još u studenome uplatio za obranu sa slobode u tzv. slučaju Agram.

Bandić je u tom slučaju isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja. Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.