Dnevne novosti

Kacin: BiH ne treba novi problem oko granice s Crnom Gorom

07.04.2015 07:00 SARAJEVO, 6. travnja 2015. Hina, Bosna i Hercegovina ima dovoljno problema i nije joj potrebno stvarati nove tako što će otvarati pitanje granice s Crnom Gorom, upozorio je slovenski političar i bivši dugogodišnji europarlamentarac Jelko Kacin u intervjuu koji je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz". 
Crna Gora u ovom je trenutku definitivno predvodnik procesa europskih integracija u regiji i nju BiH treba kao prijatelja, a ne kao nekoga s kim će se sukobljavati, ocijenio je Kacin komentirajući nastojanja nekih političara i nevladinih udruga u BiH da problematiziraju status područja Sutorine koje se prostire između Herceg-Novog i Prevlake. "Da u ovom trenutku nema Crne Gore, morali biste je izmisliti. Ona je stvarno krenula na tu regatu (ka EU-u). Srpski brod se sprema, ali se posada još nije ukrcala i nisu razvili svoja jedra, a kod vas (u BiH), vi niste još položili ni kobilice za taj brod, a vi biste se sada svađali s nekom pomorskom zemljom o tome gdje biste mogli gurnuti taj brod u more", slikovito je opisao Kacin kako on vidi nastojanja iz BiH da se ponovo otvore povijesne rasprave o tome gdje je zapravo granica s Crnom Gorom.

Problematiziranje statusa područja Sutorine u Crnoj Gori koje se poput klina prostire na 70-ak četvornih kilometara iz pravca Trebinja prema Jadranskom moru dovelo je do zahlađenja odnosa između Sarajeva i Podgorice koji su godinama slovili kao uzorni. Raspravu o tome prošle je godine potaknula neformalna skupina sadašnjih i umirovljenih sveučilišnih profesora iz Sarajeva koji su započeli javnu kampanju s ciljem da u parlamentu BiH spriječe ratificiranje već utvrđenog sporazuma o granici s Crnom Gorom. Pri tom su se pozivali na argumente poput onoga da je odlukama Berlinskog kongresa iz 1878. godine područje na kojemu se prostire današnja BiH imala dva izlaza na more - kod Neuma i kod Sutorine. Tvrde pri tom kako je Sutorina u Kraljevini Jugoslaviji bez zakonskog osnova pripojena tadašnjoj Zetskoj banovini i po toj osnovi ostala u sastavu Crne Gore pri uspostavi nove Jugoslavije nakon 1945. godine.

Oni koji se protive problematiziranju granica s Crnom Gorom podsjećaju na odluke Badinterova povjerenstva iz 1991. godine kojima su granice tadašnjih republika u sastavu SFRJ postale međunaodno priznate i stoga se ne mogu mijenjati niti dovoditi u pitanje. "BiH je suverena zemlja pa može sebi i svojim susjedima napraviti što god hoće, a kakve bi mogle biti posljedice, u to ne ulazim", upozorio je Kacin. Crna Gora je zbog rasprava o Sutorini odgodila slanje novog veleposlanika u BiH a vlada u Podgorici je upozorila kako je za nju rasprava o granici s BiH završena te kako očekuje dovršetak postupka ratificiranja ranije postignutog sporazuma o graničnoj crti.