Dnevne novosti

Na Vladi u četvrtak prijedlog Zakona o humanitarnoj pomoći

02.04.2015 07:35 ZAGREB, 1. travnja 2015. (Hina), Prijedlogom Zakona o humanitarnoj pomoći, koji je na dnevnom redu Vladine sjednice u četvrtak, želi se onemogućiti manipuliranje prikupljenim novcem u humanitarne svrhe te vratiti povjerenje građana u humanitarne akcije i jamčiti im da će njihov donirani novac biti potrošen za namjenu koja ih nagnala na empatiju i humanost. 
Predloženim zakonom osigurava se tako javnost evidencija o izdanim rješenjima o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći te odobrenim humanitarnim akcijama, a regulira se i postupanje s neutrošenim financijskim sredstvima prikupljenima u humanitarnim akcijama. Želi se urediti i pitanje povećanja broja humanitarnih akcija koje nisu organizirane u skladu s važećim Zakonom te poteškoće koje se javljaju u situacijama organizacije i provedbe inspekcijskog nadzora nad pravnim i fizičkim osobama koje se bave prikupljanjem i pružanjem humanitarne pomoći, odnosno organiziranjem humanitarnih akcija.

Zakonski prijedlog tako predviđa razvrstavanje humanitarnih akcija s obzirom na svrhu njihova organiziranja te uvođenje pripadajućeg vizualnog identiteta humanitarnih akcija (logotipa). Svaka odobrena humanitarna akcija dobila bi svoju oznaku vrste - klasu (npr. liječenje djece, nabava medicinske opreme, izgradnja javnih objekata, i sl.) i odgovarajući logotip koji će organizator morati istaknuti prilikom oglašavanja humanitarne akcije, kako bi građani znali da se radi o akciji koja se provodi sukladno zakonu. Logotip bi značio da je organizator konkretne akcije ishodio potrebna rješenja, ali i da će se prikupljeni novac upotrijebiti upravo za svrhu za koju je prikupljan, sukladno oznaci vrste humanitarne akcije. Neutrošeni novac iz neke od akcija njen organizator dužan je zadržati na računu te uplatiti na račun prve slijedeće humanitarne akcije iste klase (npr. liječenje djece, nabava ortopedskih pomagala, nabava medicinskih uređaja i sl.).

Prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći i dalje bi bilo u nadležnosti ureda državne uprave u županijama odnosno Grada Zagreba, osim inspekcijskog nadzora. Njega bi, kada se radi o stalnom prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći, provodilo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a nadzor nad humanitarnim akcijama provodilo bi nadležno ministarstvo u čiji djelokrug rada pripada akcija, s obzirom na njenu svrhu odnosno klasu.

Pred ministrima će biti i prijedlog odluke kojom bi se Klinici za dječje bolesti (KDB) Zagreb omogućio zakup poslovnog prostora u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Sestre milosrdnice radi preseljenja Zavoda za hematologiju i onkologiju KDB Zagreb do pronalaženja trajnog rješenja odnosno izgradnje novog objekta. Vlada, naime, treba dati suglasnost za sklapanje ugovora o zakupu temeljem kojeg bi se Zavod za hematologiju i onkologiju preselio u 1.194 metra četvorna u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, za cijenu od jedne kune mjesečno. Na dnevnom je redu i konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori kojim se propisuje da je učlanjenje u Komoru dobrovoljno.