Dnevne novosti

Istarska županija izričito protiv TE Plomin C na ugljen

23.03.2015 07:23 LABIN, 21. ožujka 2015. Hina, Istarska županija se izričito protivi izgradnji novog bloka Termoelektrane (TE) Plomin C na ugljen na području Labinštine, i isključivo je za plin kao pogonsko gorivo, izjavio je u subotu u Labinu istarski župan Valter Flego.

"Naš stav je poznat i nedvosmislen cijelo vrijeme i u svim dosadašnjim prostornim planovima naše županije definiran je isključivo plin kao energent za TE Plomin", poručio je Flego na savjetodavnoj skupštini Istarske županuje o energentu TE Plomin C, održanoj u Labinu, uoči savjetodavnog referenduma o TE Plomin, najavljenog na Labinštini za 29. ožujka. Obraćajući se saborskim zastupnicima iz Istre, vijećnicima Županijske skupštine, istarskim gradonačelnicima i načelnicima općina, predstavnicima eko udruga, HEP-a i građanima, Flego je kazao da neovisno o tome što je država izgradnju trećeg bloka TE Plomin proglasila strateškom investicijom za Hrvatsku - smatra da građani moraju biti uključeni u proces donošenja odluka kada je riječ o projektima koji imaju izravni utjecaj na zdravlje ljudi i na okoliš. "Zaštita zdravlja mora biti iznad strateških investicija i državnih odluka, i bilo kojih drugih interesa. Stoga ćemo koristiti sva raspoloživa pravna sredstva da bi se ispoštovala volja građana i zaštitilo zdravlje i okoliš", rekao je Flego.

Očekuje da će Vlada uvažiti mišljenje stanovništva i rezultat savjetodavnog referenduma na Labinštini koji će se održati iduće nedjelje, 29. ožujka. Stoga je pozvao stanovnike Labinštine da izađu na referendum i jasno iskažu svoje stajalište glede energenta buduće TE Plomin C. "Nema sumnje da će TE Plomin C utjecati na cijelu Istru, najturističkiju regiju u Hrvatskoj te zato Istri nisu prihvatili industrijski projekti koji bi čak i potencijalno mogli ugroziti ljude i okoliš, a posljedično i gospodarstvo. To je nama neprihvatljivo, mi se zalažemo za održivu energetsku politiku", zaključio je župan Flego.

U ime HEP-a direktorica Sektora za strategiju i korporativni razvoj, Ljubica Cvenić, rekla je kako je izgradnja TE Plomin C dio strategije dugoročnog održivog razvoja, stabilnog energetskog i poslovnog sustava Hrvatske elektroprivrede. Dodala je kako je HEP sveobuhvatno i detaljno analizirao sve okolnosti pri donošenju svojih investicijskih odluka. Uz pomoć stručnjaka te uvažavajući okvirne smjernice Europske unije glede korištenja postojećih lokacija i korištenje energenata, HEP je zaključio i ocijenio da je primjena prirodnog plina kao energenta na lokaciji TE Plomin neizvediva i nemoguća, naglasila je Cvenić, kazavši da je cijena ugljena u odnosu na prirodni plin bitno stabilnija. "Cijena koju smo, pak, dobili za izgradnju termoelektrane u Plominu je kvalitetna i konkurentna. Stoga HEP ima namjeru primjeniti najbolju raspoloživu tehnologiju s najboljim sustavima za kontrolu utjecaja na okoliš", rekla je Cvenić. Ocjenjuje kako je TE Plomin C ekonomski isplativ projekt i veliki gospodarski potencijal za lokalnu zajednicu.

U izlaganju ostalih sudionika savjetodavne skupštine čulo se, među ostalim, da bi se referendum trebao održati u cijeloj Istri, a ne samo na Labinštini. Sudionici su također napomenuli kako treba potaknuti građane da u što većem broju izađu iduće nedjelje, 29. ožujka, na referendum te kako bi jedini IDS-ov ministar u Vladi, ministar turizma Darko Lorencin, kao i saborski zastupnici iz Istre trebali lobirati da Vlada uvaži mišljenje stanovništva i rezultat savjetodavnog referenduma na Labinštini, neovisno o tome što će u konačnici odluku donijeti upravo Vlada.