Dnevne novosti

Upravni sud presudio u korist vjerovnika EPH, zatraženo poništenje predstečajne nagodbe

20.03.2015 07:25 ZAGREB, 19. ožujka 2015. (Hina), Upravni sud u Zagrebu presudio je u korist više vjerovnika Europapress Holdinga (EPH) koje zastupa Hrvoje Šimić i poništio je rješenje Ministarstva financija kojim se odbacuje njihove žalbe na rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH u iznosu od 1,7 milijardi kuna iz rujna 2013.

Vjerovnici EPH su u sporu s Ministarstvom financija upozoravali na, kako su istaknuli, "napuhavanje" tražbina vjerovnika u procesu predstečajne nagodbe EPH preko tražbina povezanih društava 4Media EPH, EPH Magazini, EPH Media, Gloria grupa, Media Nexus i Slobodna Dalmacija čime je prekršeno više odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Sutkinja Upravnog suda Željka Zrilić Ježek donijela je presudu kojom se poništava rješenje Ministarstva financija od 4. studenog 2013. i nalaže se Ministarstvu da u roku od 60 dana donese rješenje o žalbi tužitelja. Sudska odluka uslijedila je nakon tužbe vjerovnika da su tražbine povezanih društava EPH pogrešno utvrđene i da su one u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijarde kuna višestruko veće od tražbina banaka koje su na temelju plasiranih kredita od EPH, prema podacima iz tužbe vjerovnika, potraživale nešto više od 333 milijuna kuna.

Kako se ističe u tužbi, društva povezana s EPH kao "solidarni dužnici – jamci ne mogu ispuniti veću tražbinu nego što dužnik duguje tim vjerovnicima (bankama)", ali se i navodi da tvrtke u sklopu EPH kao solidarni dužnici – jamci nemaju imovine te da je izvjesno da ne bi mogli namiriti potraživanja banaka prema EPH jer su i sama zbog insolventnosti pokrenula postupak predstečajne nagodbe. U tom sporu EPH je kao zainteresirana strana tvrdila da su navodi u tužbi vjerovnika "u cijelosti bespredmetni i netočni", a da je sada poništeno rješenje Ministarstva financija "u cijelosti pravilno i doneseno u skladu s primjenjivim zakonskim odredbama".

Za istaknuti je da je početkom ovog mjeseca Ministarstvo financija nakon odluke Upravnog suda objavilo odluku o poništenju rješenja o utvrđivanju tražbina vjerovnika za tvrtku EPH Media, nakladnika Jutarnjeg lista i društva povezanog s Europapress Holdingom, najvećom novinskom izdavačkom kućom u Hrvatskoj koju je u procesu predstečajne nagodbe preuzeo zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković. Kako se doznaje, nakon posljednje odluke Upravnog suda, vjerovnici EPH će i na Trgovačkom sudu zatražiti poništenje predstečajne nagodbe cijelog EPH-a, a već je i zatraženo poništenje predstečajne nagodbe EPH Media.