Dnevne novosti

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

16.03.2015 07:00 BRUXELLES, 15. ožujka 2015. (Hina), Glavni događaj sljedeći tjedan u Europskoj uniji bit će summit čelnika zemalja članica na kojem je glavna tema energetska unija. 
U četvrtak će se u Bruxellesu okupiti šefovi država ili vlada na dvodnevnom proljetnom summitu. Osim o energetskoj uniji, bit će riječi o odnosima s Rusijom i stanju u Ukrajini te o pripremama za summit Istočnog parnterstva koji će se održati 21. i 22. svibnja u Rigi. Također će biti riječi o stanju u Libiji i implikacijama toga stanja na sigurnost EU-a.

U ponedjeljak se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica, koji će održati stratešku raspravu o odnosima s Afrikom. Razgovorat će se o naporima na mirnom rješenju krize u Libiji. Vijeće za vanjske poslove također bi trebalo prihvatiti preporuku visoke pedstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da Sporazum o stabilizacijii pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu.

Ta preporuka je uslijedila nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine pismeno obvezali na reforme. Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. lipnja 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u veljači 2011. Međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme, u prvom redu da provede presudu Sejdić-Finci, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove predsjedništva i Doma naroda. EU je u prosincu prošle godine prihvatila novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija. Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego se neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji. U ponedjeljak se sastaju i ministri poljoprivrede zemalja članica, na kojem će se razgovarati o organskoj proizvodnji hrane i njegovu označavanju i stanju u mliječnom sektoru.

Europska komisija će u srijedu predstaviti prijedlog paketa mjera usmjeren prema većoj transparentnosti u poreznoj politici, što je dio napora u borbi protiv izbjegavanja poreza i protiv štetnog poreznog natjecanja u EU-u. Ključni element ovoga paketa je prijedlog o uvođenju automatske razmjene podataka između zemalja članica o prethodnim poreznim dogovorima, poput onih koje je Luksemburg sklapao s velikim multinacionalnim tvrtkama, a što je omogućilo da plate minimalni porez i to ne u državi u kojoj je dobit ostvarena. Automatska razmjena podataka trebala bi omogućiti državama članicama da na vrijeme otkriju zlouporabu poreznih propisa od strane velikih kompanija.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima. Među inim, Odbor za međunarodnu trgovinu glasovat će u četvrtak o prijedlogu da se Ukrajini dodijeli 1,8 milijarde eura makroekonomske pomoći za ekonomsku i političku stabilizaciju zemlje. Riječ je o najvećoj makroekonomskoj pomoći EU-a nekoj trećoj zemlji.