Dnevne novosti

IDS za veću ravnopravnost spolova

06.03.2015 07:05 PULA, 5. ožujka 2015.Hina, Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić izjavio je u četvrtak u povodu predstojećeg Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, da primjeri iz visoko razvijenih zemalja jasno pokazuju put kojim bi trebala ići Hrvatska - prema većoj ravnopravnosti spolova, jednakosti u plaćama, participiranju u radnoj snazi i menadžerskim pozicijama, te zastupljenosti u političkom životu. 
"Smatramo da treba neprekidno raditi na emancipaciji žena i njihovu uključivanju u javni život, za što se IDS već godinama zalaže. Situacija u Istri u tome je povoljnija u odnosu na ostatak Hrvatske", rekao je Miletić na konferenciji za novinare. Žene u Istri mogu biti zadovoljne sa zastupljenošću u političkom životu, kaže Miletić, jer su u IDS-u sasvim solidno zastupljene na svim razinama i u svim tijelima stranke. "Imamo dvije potpredsjednice i dvije članice Predsjedništva, a ponosimo se i činjenicom da su žene na čelu osam gradskih i općinskih podružnica IDS-a", poručio je Miletić.

Predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Čakić Kuhar ocijenila je kako je položaj žena u Istri bitno bolji nego u ostatku države, no IDS-ov ideal nisu hrvatski, već europski standardi rodne ravnopravnosti. Stoga imamo još puno posla na ostvarivanju pune ravnopravnosti, dodala je. Obilježavajući Međunarodni dan žena ukazujemo na njihova ekonomska, politička i društvena dostignuća, kaže Čakić Kuhar, no i dalje ne možemo biti zadovoljne zbog brojnih primjera diskriminacije žena, kako u javnom, tako i u privatnom životu. Plaće žena u Hrvatskoj prosječno su za 11 posto niže od plaća muškaraca, premda žene imaju viši stupanj obrazovanja, upozorila je Čakić Kuhar.