Dnevne novosti

Novi saziv DSV-a za predsjednika izabrao suca Vrhovnog suda Željka Šarića

03.03.2015 07:35 ZAGREB, 2. ožujka 2015.(Hina), Novoizabrani članovi Državnog sudbenog vijeća (DSV), sedam sudaca i dva sveučilišna profesora prava, u ponedjeljak su prisegnuli pred predsjednikom Vrhovnog suda, a na konstituirajućoj sjednici za predsjednika novog saziva tog tijela izabran je sudac Željko Šarić. 
Novi predsjednik DSV-a sudac je u građanskom odjelu Vrhovnog suda, a ranije je sudio na Županijskom i Općinskom sudu u Zagrebu. Za zamjenika predsjednika izabran je sudac splitskog Općinskog suda Mijo Galiot. Iz redova sudaca za članove DSV-a prisegnuli su Damir Kontrec s Vrhovnog suda, županijski suci iz Splita i Zagreba Neven Cambi i Ivica Veselić, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Sabina Dugonjić te Nediljko Boban s Visokog prekršajnog suda. Profesore pravnih znanosti u DSV-u će naredne četiri godine predstavljati dekan Pravnog fakulteta u Rijeci Eduard Kunštek i Igor Gliha s Pravnog fakulteta u Zagrebu. U DSV-u iz prošlog saziva ostaju dvojica predstavnika Hrvatskog sabora, Josip Leko iz redova vladajućih i Davorin Mlakar iz oporbe.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin podsjetio je nakon prisege da je DSV bitna sastavnica sudbene vlasti i tijelo koje treba osigurati neovisno i samostalno sudstvo. "Članovi DSV-a se trebaju potruditi da rade na dobrobit ne samo sudstva nego i svih građana koji očekuju da im nepristran, stručan i kvalitetan sud sudi u što kraćem roku i tu je njihova uloga nemjerljiva. Oni se nalaze na sjecištu neovisnosti i odgovornosti, jedno bez drugoga ne ide", kazao je Hrvatin, dodajući da iz velikih ovlasti proizlazi i velika odgovornost. I predsjednik Sabora Josip Leko je u izjavi medijima podsjetio na veliku važnost DSV-a naglašavajući da ono osim na izbor i utvrđivanje odgovornosti sudaca značajno utječe na zakonodavan proces. "Ministarstva pravosuđa i uprave zbog toga trebaju uvažiti sugestije DSV-a", kazao je Leko.

Član DSV-a Nediljko Boban kazao je novinarima da je jedan od prvih problema s kojim bi se novi saziv DSV-a trebao pozabaviti izbor novih predsjednika sudova, jer mnoge umjesto izabranih predsjednika vode vršitelji dužnosti. Upitan da prokomentira ustavnu tužbu koju je zbog njegova imenovanja podnio protukandidat, sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, Boban je kazao da se kanidirao na nagovor svojih kolega jer je smatrao da ima pravo na još jedan mandat. "Izborno povjerenstvo je to potvrdilo, a sudac Kolakušić je mogao prigovarati uoči kandidature što nije učinio. Nakon što nije prošao uložio je prigovor izbornom povjerenstvu. Ono je odbilo prigovor, žalio se Vrhovnom sudu, peteročlano vijeće je također odbilo taj prigovor. Ja kao sudac poštujem odluke sudbene vlasti i nisam želio ništa komentirati do sada. Mislim da je njegovo pravo i na Ustavnom sudu da proba uspjeti sa svojom tužbom. Naravno da on misli da ima pravo, ja smatram da nema. Vidjet ćemo konačnu odluku", kazao je Boban. Kolakušić u ustavnoj tužbi tvrdi da je Boban neustavno izabran u tijelo zaduženo za imenovanja, razrješenja, ali i utvrđivanje stegovne odgovornosti sudaca, jer je već dva puta bio član DSV-a. Prije ustavne tužbe Kolakušić je Bobanov izbor bezuspješno pokušao osporiti pred povjerenstvom za izbor članova DSV-a, ali i drugostupanjskim vijećem Vrhovnog suda koje je također odbilo njegov prigovor kako Ustav brani da nitko ne može biti treći put izabran u DSV. Povjerenstvo i Vrhovni sud zaključili su da se navedeno ustavno ograničenje ne odnosi na Bobana koji je u DSV-u bio prije posljednjih izmjena Ustava 2010. pa se odredbe ne mogu primjenjivati retroaktivno.