Dnevne novosti

I drugi krug razgovora o "švicarcu" bez rezultata, moguće napuštanje pregovora

03.03.2015 07:30 ZAGREB, 2. ožujka 2015.(Hina), Ni drugi sastanak radne skupina za rješenje problema kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, koji je u ponedjeljak održan u Ministarstvu financije, nije dao rezultate, a iz Udruge Franak su ocijenili da su i dalje prisutne velike razlike u stajalištima pa, ako se to ne promijeni, najavljuju i mogućnost da napuste radnu skupinu. 
"Socijalni model koji nude banke je samo skretanje pozornosti s bitnog problema, a to su enormno napuhane glavnice, koje su sada sigurno 30 do 40 posto veće nego u trenutku uzimanja kredita. I dalje zauzimamo dijametralno suprotna stajališta. No mi ostajemo pri tome da socijalna pitanja treba riješiti tako da se riješi uzrok problema, a ne posljedica", kazao je nakon sastanka novinarima Jurica Dobrinić iz Udruge Franak. Ponovio je da se Udruga Franak zauzima za model konverzije kredita vezanih za švicarac u kunske kao jedinom prihvatljivom modelu. "Konverzijom kredita riješilo bi se više od 90 posto slučajeva, a koji su sad socijalni slučajevi", dodao je Dobrinić.

Katarina Lucić, voditeljica Udruge, kazala je da će socijalni slučajevi ionako biti obuhvaćeni institutom osobnih stečajeva, ocjenivši socijalni model banaka "odugovlačenjem pažnje i kupovanjem vremena". Najavila je i mogućnost da Udruga Franak napusti radnu skupinu. "Ukoliko se idućeg ponedjeljka ne postigne dogovor, Udruga Franak napustit će radnu skupinu i sazivati izvanrednu skupštinu Udruge na kojoj će odlučiti o daljnjim akcijama", kazala je Lucić, istaknuvši da su neki članovi već počeli preventivno raskidati trajne naloge. U radnoj skupini za 'švicarac' sudjeluju predstavnici ministarstava socijalne politike i mladih, pravosuđa i financija, Hrvatske narodne banke (HNB), poslovnih banaka te Udruge Franak. Udruga Franka u četvrtak se planira sastati s predstavnicima Hrvatske narodne banke na kojem bi se trebali preispitali modeli konverzije kredita u švicarcima.

Ranije je Udruga Franak pozvala svoje članove i sve dužnike, bez obzira na vrstu kredita, da središnjoj banci pošalju zahtjev za inspekcijskim nadzorom banaka s kojim imaju sklopljen ugovor o stambenom kreditu, a zbog kršenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, jer banke nisu, kako navode, s dužnikom uskladile i ugovorile aneks ugovora o definiranju parametra i fiksne marže do početka 2014. godine. Dok je za Udrugu Franak jedino prihvatljivo rješenje konverzija kredita vezanih uz 'švicarac' u kunske, i to po tečaju franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita, poslovne banke predlažu dva modela za rješenje problema dužnika sa stambenim kreditima vezanim uz franak i to ili da država za socijalno ugrožene građane otkupi stanove po sadašnjoj tržišnoj vrijednosti i ponudi ih dužnicima u najam, ili da dužnici vrate stanove bankama i tako se riješe dugova.