Dnevne novosti

Sabor u petak o novom zakonu o muzejima

27.02.2015 07:00 ZAGREB, 26. veljače 2015.(Hina), Hrvatski sabor u petak će razmotriti prijedlog novog zakona o muzejima, koji je pred zastupnicima u prvom čitanju. 
Riječ je o usklađivanju hrvatskog s europskim zakonodavstvom, a muzejima i galerijama omogućio bi obavljanje gospodarske djelatnosti, sukladno posebnim propisima. Omogućit će se i djelovanje u Hrvatskoj muzeja i galerija sa sjedištima u drugim članicama EU, a strani muzeji svoju će djelatnost obavljati na privremenoj i povremenoj osnovi.

Predloženi zakon precizira uvjete pod kojima se mogu osnovati muzeji i galerije kao samostalne ustanove te muzeji, galerije i zbirke u sastavu drugih pravnih osoba. Zakon će omogućiti da muzej i galeriju kao javnu ustanovu mogu zajednički osnovati Republika Hrvatska, županija, Grad Zagreb, grad, općina i fizička i pravna osoba. Proširuje se popis stručnih muzejskih zvanja sa zvanjima koja su u međuvremenu tehnološkim razvojem i razvojem muzejske struke postala sastavni dio muzejskog stručnog osoblja, poput voditelja marketinga ili voditelja odnosa s javnošću.

Omogućit će se stručno napredovanje u stručnim muzejskim zvanjima i polaganje stručnog ispita za zvanja u muzejskoj struci, kako zaposlenicima u muzejima i galerijama, tako i samostalnim stručnjacima koji na profesionalnoj osnovi samostalno obavljaju poslove muzejskog stručnog osoblja. Predloženim zakonom omogućuje se sudjelovanje predstavnika svih radnika u muzejskom vijeću. Preciziraju se uvjeti za imenovanje ravnatelja muzeja i galerije te njegove zadaće. Centrima kulture, otvorenim i pučkim učilištima te drugim organizacijama za izobrazbu odraslih kojima su osnivači općine i gradovi do 10.000 stanovnika omogućuje se obavljanje muzejske djelatnosti.