Dnevne novosti

Ministarstvo: "zeleni otoci" neće biti udaljeni 300 metara

26.02.2015 07:05 ZAGREB, 24. veljače 2015.(Hina), Načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Sanja Radović Josić u utorak je istaknula da nova Uredba o komunalnom otpadu, koja će u ožujku doći na Vladu, ne propisuje da su tzv. "zeleni otoci" za odvojeno prikupljanje otpada do 300 metara udaljeni od mjesta stanovanja, protiv čega je prosvjedovala Zelena akcija. 
Aktivisti Zelene akcije prosvjedovali su pred Ministarstvom protiveći se novoj Uredbi o komunalnom otpadu jer, kako tvrde, ustraje na dokazano neefikasnom sustavu odvojenog prikupljanja otpada putem "zelenih otoka", udaljenih čak do 300 metara od mjesta stanovanja. Takav sustav, tvrde aktivisti, ne motivira građane na odvajanje otpada zbog nepristupačnosti spremnika i zato što im se odvajanje neće isplatiti budući da će im mjesečni računi ostati isti.

Radović Josić izjavila je Hini da je tih 300 metara udaljenosti "zelenih otoka" od mjesta stanovanja prvotno bilo u prijedlogu Uredbe, ali je nakon pristiglih primjedbi izbačeno iz prijedloga. Uredbom se ne može detaljno propisivati gdje će koji spremnik biti postavljen, već je odluka na općini i gradu. "Poštujući specifičnost svakog mjesta, davatelj usluge će odlučiti hoće li to biti 'zeleni otoci' na javnoj površini ili vrećice ili spremnici na kućnom pragu svakog kućanstva", pojasnila je Radović Josić.

Uredba određuje da svi spremnici za odvojeno prikupljanje otpada moraju uvijek biti dostupni svakom građaninu, pri čemu se neće propisivati koliko je to metara od mjesta stanovanja, istaknula je. Također, Uredba detaljnije određuje da se prikupljanje komunalnog otpada naplaćuje prema količini - bilo prema masi otpada, bilo prema volumenu spremnika i broju pražnjenja. "Što će građani imati više otpada, trebat će im više spremnika i to će više plaćati", rekla je Radović Josić.