Dnevne novosti

Prosvjed Zelene akcije protiv Uredbe o komunalnom otpadu

25.02.2015 07:10 ZAGREB, 24. veljače 2015.(Hina), Petnaest aktivista Zelene akcije prosvjedovalo je u utorak ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode protiveći se novoj Uredbi o komunalnom otpadu jer, kako tvrde, ustraje na dokazano neefikasnom sustavu odvojenog prikupljanja otpada putem "zelenih otoka", udaljenih čak do 300 metara od mjesta stanovanja. 
Takav sustav ne motivira građane na odvajanje otpada zbog nepristupačnosti spremnika i zato što im se odvajanje neće isplatiti budući da će im mjesečni računi ostati isti, upozorio je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić. Poručio je da cilj sustava treba biti smanjenje količine otpada koji se odlaže, a to se postiže tako da se pojedine frakcije otpada - papir, plastika, tekstil itd. odvoje, a zatim prodaju i na tome zaradi novac. Stoga je pogrešan način naplate otpada prema površini stambenog prostora umjesto prema količini otpada. "Kada će se otpad naplaćivati prema količini, građani će biti motivirani da količina koju moraju platiti bude što manja", ističe Ivčić.

Također se ne planiraju nikakvi mehanizmi nadzora, koji bi onemogućili zloporabe sustava i ilegalno odvajanje, što znači da su predložene promjene samo kozmetičke naravi, dodao je. Zelena akcija predlaže prikupljanje otpada po principu "od vrata do vrata", što znači da pred zgradama moraju stajati spremnici za papir, tekstil, staklo, plastiku, metal i bio-otpad, kako bi građani imali izbor pri odvajanju otpada. Osim toga, građane bi trebalo opskrbiti čipiranim vrećicama za svaku pojedinu frakciju otpada, čime bi se omogućilo uvođenje individualne odgovornosti i samostalno formiranje računa građana, rečeno je na prosvjedu.