Dnevne novosti

Suspendiran dubrovački HSS

16.02.2015 07:10 ZAGREB, 14. veljače 2015.(Hina), Županijski odbor HSS-a suspendirao je u subotu tijela dubrovačkog gradskog odbora stranke i sve njihove odluka u vezi s prijevremenim izbora u Dubrovniku, a dosadašnjeg tajnika i dugogodišnjeg člana stranke Ivu Saltarića ovlastio da u predstojećem razdoblju zastupa tu stranačku organizaciju. 
Odluka je uslijedila nakon što je u srijedu predsjednik HSS-a Branko Hrg suspendirao iz članstva stranke predsjednika dubrovačkog HSS-a Željka Raguža jer je ta stranačka organizacija odlučila na predstojećim izborima podržati HNS-ovog kandidata Andru Vlahušića za dubrovačkog gradonačelnika. "Postupci bivšeg predsjednika Gradske organizacije HSS-a Dubrovnik, koji je svojim medijskim istupom na konferenciji za novinare jasno izabrao svoj put i izjasnio se kao nestranački kandidat, tijekom pregovaračkih procesa s potencijalnim koalicijskim partnerima u Dubrovniku na prijevremenim izborima izazvali su duboke podjele u članstvu, razočarali simpatizere HSS-a i nanijeli veliku štetu ugledu HSS-a, o čemu su u negativnom svjetlu izvještavali i dubrovački i nacionalni mediji", navodi u priopćenju županijski HSS.

Dodaje da su odluke tijela dubrovačkog HSS-a tijekom međustranačkih pregovora u koliziji s politikom Županijske organizacije HSS-a i njezinim nastojanjima da uskladi političko djelovanje HSS-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s utvrđenom politikom HSS-a. U priopćenju se ističe da HSS "nije i nikad neće biti trgovačka stranka". Dubrovačko-neretvanska organizacija utvrdila je, sukladno politici stranke, jasan pučki, demokršćanski smjer i na tom putu ćemo tražiti partnere sličnih programskih vrijednosti i svjetonazora, navodi se u priopćenju i dodaje kako se Raguž očito nije slagao sa smjerom i politikom stranke. HSS je na državnoj razini i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koalicijski partner HDZ-a, ali je u Dubrovniku u koaliciji s HNS-om, a Raguž je posljednje dvije godine, do raspuštanja gradske vlasti, bio zamjenik gradonačelnika Vlahušića. Odlukom da podrži Vlahušića na prijevremenim izborima za gradonačelnika, gradski HSS se oglušio na direktivu središnjice stranke odnosno predsjednika Branka Hrga. No, nakon što je suspendiran, Raguž je pozvao predsjednika HSS-a Branka Hrga na detektor laži jer ga je, kako je rekao, poslušao u vezi s izbornim ponudama uoči lokalnih izbora, a Hrg se poslije predomislio te ga nasamario.