Dnevne novosti

Ministri obrane Hrvatske i Mađarske o intenziviranju suradnje

13.02.2015 07:00 ZAGREB, 12. veljače 2015.(Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović razgovarao je u četvrtak u Zagrebu s ministrom obrane Mađarske Csabom Hendeom o proširenju i intenziviranju suradnje dviju država, kako na bilateralnoj tako i na multinacionalnoj razini, priopćeno je iz MORH-a. 
Ministri Kotromanović i Hende potvrdili su kako između dvije zemlje postoji dobra suradnja na planu obrane, a poseban naglasak stavljen je na suradnju regionalnih inicijativa poput Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) te u okviru NATO-a i EU-a. Na sastanku hrvatskog i mađarskog ministra obrane razgovaralo se i o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i na istoku Europe, nestabilnosti na Bliskom istoku i njegovu utjecaju na sigurnost u Europi, te o planovima i inicijativama NATO-a nakon summita u Walesu. Ministri su pozdravili najnoviji mirovni plan iz Minska postignut između ruskog, ukrajinskog i francuskog predsjednika Vladimira Putina, Petra Porošenka i Francois Hollandea, te njemačke kancelarke Angele Merkel. Ocijenili su ga kao pozitivni korak prema smirivanju sukoba na istoku Ukrajine.

Po pitanju stanja u jugoistočnoj Europi, ministri su se složili da su održiva stabilnost i sigurnost strateški nacionalni interesi Hrvatske i Mađarske, a oba su ministra poduprla euroatlantsku perspektivu država jugoistoka Europe. Ministar Kotromanović je naglasio i interes za produbljivanjem suradnje na području obuke i zajedničkog uvježbavanja. Među ostalim, istaknuo je kako je Hrvatska zainteresirana za daljnje intenziviranje suradnje hrvatskih i mađarskih specijalnih snaga unutar inicijative CEDC-a, kao i suradnju na području obuke prednjih motritelja te na području pomoći kod katastrofa. "Mi možemo ponuditi svoje sposobnosti i kapacitete drugim CEDC partnerima na ovom području. Multinacionalni zrakoplovni obučni centar vrlo je značajan projekt koji ima veliki potencijal u budućnosti kroz moguće širenje aktivnosti uključivanjem novih partnera i novih platformi i obučnih programa", naglasio je ministar Kotromanović. Pozdravljen je i nastavak zajedničkog angažmana u okviru NATO-ove misije u Afganistanu "Odlučna potpora", dodaje se u priopćenju.