Dnevne novosti

Sabor: Lesar predstavio izmjene Zakona o izbornim jedinicama

13.02.2015 07:22 ZAGREB, 12. veljače 2015.(Hina), Laburist Dragutin Lesar, u četvrtak kasno navečer malobrojnim je zastupnicima kratko predstavio prijedlog svoje stranke za izmjene Zakona o izbornim jedinicama kojima bi se osigurao podjednak utjecaj birača u pojedinim jedinicama, no nakon cjelodnevne iscrpljujuće saborske rasprave o izmjenama Zakona o izborima zastupnika, zainteresiranih za raspravu nije bilo.
Taj prijedlog izmjena zakona o izbornim jedinicama, ističu Laburisti, slijedi tumačenje Ustavnog suda, koji je ocijenio kako bi preveliko odstupanje u broju birača između pojedinih izbornih jedinica moglo dovesti u pitanje zakonitost i ustavnost provedenih izbora. "Temeljem podataka o broju birača u popisu birača s 30. prosincem prošle godine u 10 izbornih jedinica bilo je upisano 3.785.000 birača. Najveći broj upisan je u devetoj izbornoj jedinici, 432 tisuće, a najmanje u četvrtoj, 335 tisuća", podsjetio je Lesar naglašavajući kako je razlika 96.825 birača. Labursiti predlažu da se Hrvatska, umjesto na sadašnjih 10, podijeli u šest izbornih jedinica, u kojima bi se birao različit broj zastupnika, ukupno njih 140.

Jedinice koje predlažu laburisti slijede granice županija, što je također preporuka Ustavnog suda. "I izbori koji slijede održat će se po postojećim izbornim jedinicama. Osobno ću nakon objave konačnih rezultata proanalizirati preporuke Ustavnog suda, obratit ću se Ustavnom sudu po konačni pravorijek", najavio je Lesar. Neki, dodaje Lesar, računaju kako Ustavni sud ipak neće imati hrabrosti poništiti izbore u pojedinim izbornim jedinicama. "Iako sam svjestan da naš prijedlog ni ovaj put neće biti prihvaćen, neće proći niti tri godine da će Hrvatska ovakav sličan zakon imati, a moja nesreća je u tome što neke stvari vidim prerano", uvjeren je Lesar.